Dragi roditelji!

Želimo Vam dobrodošlicu na stranicu Djece medija. U ovom Roditeljskom kutku nastojat ćemo Vam prikazati važnost edukacije djece i mladih, ali i vas roditelja, o pravilnom konzumiranju medijskih sadržaja. Kao što i sami znate, industrija masovnih medija svakim se danom sve više razvija, a oblici komunikacije postaju sve raznovrsniji i kompleksniji. Toj kompleksnosti medija pridonose i uloge koje oni ostvaruju u društvu. Mediji nas ponekad informiraju, ponekad nas tjeraju na razmišljanja i rasprave, a nekad nam jednostavno služe da bismo se zabavili. Koliko su mediji prisutni u našim životima govori nam činjenica da i kada se sastanemo s prijateljima većinom ragovaramo o onome što smo pročitali ili vidjeli na televiziji ili internetu, ili o filmu koji smo nedavno pogledali u kinu. Budući da su mediji prisutni u našim svakodnevnim obiteljskim i prijateljskim razgovorima, važno je istaknuti da iako se mediji uvijek iznova dokazuju svojom veličinom i snagom, također pokazuju i nedostatke i slabosti kada se radi o pitanju etičke odgovornosti. Stoga ste i vi, dragi roditelji, pozvani da svojim angažmanom pomognete djeci kako bi odgovornije i s kritičkim stavom koristili medijske sadržaje. Kako bismo Vam pomogli u medijskom odgoju vaše djece, u ovome kutku namijenjenom isključivo vama moći ćete pronaći:

• Savjete kako zaštititi djecu od negativnih strana interneta i različitih neprimjerenih sadržaja koji se mogu naći u masovnim medijima (ponudit ćemo Vam nekoliko sustava zaštite, tzv. Parental Control).

• Članke doc. dr. sc. Labaša objavljenih u Kani, kršćanskoj obiteljskoj reviji, koji nude pregled istraživanja čija su tematika upravo mediji, točnije utjecaj medija na društvo, prednosti i nedostatci samih medija te njihova uloga u društvu.

• Recenzije filmova i animiranih filmova prilagođenih djeci različitih dobnih skupina s naglaskom na najnovijim filmovima koji igraju u kinima.

• Smjernice kako osvijestiti koji su sadržaji na televiziji (ne)primjereni za vašu djecu i kako ih prepoznati. Dobro je znati da postoje znakovi za dobne granice, no potrebno ih je i pravilno interpretirati.