Sigurnost

Sigurnost

Dragi roditelji!

 

U današnje vrijeme, kada se djeca svakodnevno koriste internetom uz pomoć kojeg mogu pronaći odgovore na brojna svoja pitanja pri učenju, stjecanju novih saznanja o sebi i svemu što ih okružuje, koliko god se takav oblik zabave i učenja činio brz i koristan važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti tog komunikacijskog i virtualnog svijeta. Djeca se svakodnevnim spajanjem na internet izlažu rizicima, a da ni sama toga nisu svjesna. Zato je roditeljska zadaća zaštititi djecu i naučiti ih kako razlikovati stvarnost od virtualnog – prijatelja u školi ili susjedstvu od onih koje upoznaju on-line.

Nisu svi roditelji informirani o opasnostima koje vrebaju iza monitora te je sve veća potreba za dostupnim informacijama o tome kako spriječiti neželjene posljedice. Internet zaista ima velike mogućnosti poboljšanja kvalitete našeg života, no važno je biti upoznat s informacijama koje osiguravaju njegovo korištenje na način koji djecu ne izlaže opasnostima.

Svjesni smo da djeca danas već u predškolskoj dobi vole posjećivati virtualni svijet te je stoga njihovo pretraživanje potrebno kontrolirati na odgovarajući način. Postoje brojni sigurnosni programi koje roditelji mogu instalirati i pri tome biti sigurni da su najmlađi zaštićeni na način primijenjen njihovoj dobi i interesu. U najnježnijoj dječjoj dobi takav je oblik kontrole poželjan, no svakako treba imati na umu da odrastanjem rastu i njihove želje i potrebe, kako za internetskim sadržajima tako i za osjećajem samostalnosti. U tom je razdoblju preporučljivo dijete objektivno informirati i poučiti o prednostima, ali i opasnostima interneta. Zabrana pristupa nije rješenje. Važno je da dijete razumije dogovor o načinu i uvjetima korištenja interneta kao i razlog takva dogovora.

 

Vjerujemo da ćete neke od sljedećih savjeta uzeti kao preporuku (izvor: prilagođeno iz priručnika Sigurnost djece na internetu, Večernji list, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, NetAkademija, Grejp):
  • Naučite dijete što je internet i kako se treba njime koristiti.  Dajte mu do znanja da vas uvijek može sve pitati.
  • Prioritet su zadaće, učenje i sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima.
  • Budite poticajni da dijete samostalno razmišlja u virtualnom svijetu onako kako to čini u stvarnom životu.
  • Upozorite dijete na moguće opasnosti na koje može naići na chatu i poučite ga oprezu pri komunikaciji s nepoznatima.
  • Povremeno provjerite koje stranice dijete posjećuje, upoznajte njegove on-line “prijatelje”.
  • Primijetite li promjene u djetetovu  ponašanju (povlačenje u sebe, izbjegavanje, tajnovitost) razgovarajte s njim i potaknite ga da Vam se povjeri.
  • Zabrana, vikanje i tjelesno kažnjavanje djeteta nije rješenje.

 

Više o sigurnosti djece na internetu: