Sigurni na internetu (SINI)

Što je Sini (Sigurni na internetu)?

Sini je besplatni lokalni transparentni HTTP proxy koji filtrira internetski promet koristeći bazu riječi podijeljenu u više kategorija. Osim što ne dopušta pristup stranicama koje imaju nedozvoljene riječi, Sini blokira ostale pretraživače koji se ne nalaze na listi dozvoljenih pretraživača. Zahvaljujući jednostavnom i preglednom korisničkom sučelju Sini je jednostavan za korištenje. Ukoliko se prvi puta susrećete s programom Sini, predlažemo da pročitate ostatak ove stranice.

 

Ključne mogućnosti programa Sini:

- Filtriranje i blokiranje sadržaja s interneta

- Blokiranje nezaštićenih pretraživača- Proširiva baza riječi i stranica prema kojima se blokira sadržaj

- Jednostavno i pregledno korisničko sučelje
Minimalni zahtjevi za program Sini su Windows XP ili noviji (XP, Vista, Win7). Vise informacija o programu možete pronaći u nastavku. Program Sini možete preuzeti na stranici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

 

Kako program Sini radi?

Grafički prikaz ispod prikazuje način na koji Sini radi. Sini se nalazi između pretraživača (browsera) te interneta. Svaki se zahtjev za stranicu provjerava u programu Sini te ukoliko stranica ne sadrži zabranjene riječi zahtjev se propušta prema internetu te se prikazuje korisniku. Ukoliko zahtjev ima zabranjenih riječi korisniku se prikazuje obavijest da je tražena stranica blokirana. Sini ne provjerava HTTPS promet (poput netbankinga, gmail…).

Upute za korištenje programa Sini

 

Nekoliko stvari na koje valja pripaziti prilikom korištenja:

 

- Pretraživače je potrebno ugasiti prije nego odaberete mogućnost „Uključen“.

- Lozinku koju unesete prilikom prvog pokretanja programa morat ćete unositi prilikom svake promjene postavki programa Sini te prilikom deinstalacije programa.

- Nakon što napravite sve navedene korake probajte pokrenuti zaštićeni pretraživač te provjeriti je li Sini aktivan. To možete provjeriti tako da utipkate neku nepodobnu riječ u pretraživač.

- Ukoliko ste napravili sve navedene korake, a pretraživač koji ste unijeli pod zaštićene pretraživače nije zaštićen, vjerojatno je došlo do pogreške pa vas molimo da pogrešku prijavite klikom na “Prijavi pogrešku u Sini” na: http://www.cnzd.org//

Izvor: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Osijek