„Dok je čovjeka bit će knjige i književnosti i potrebe za njima”, istaknula je ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige, spisateljica Olja Savičević Ivančević na predstavljanju programa ove nacionalne manifestacije održanom u ponedjeljak, 10. listopada 2022. godine u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

S obzirom na to da je 2022. godina proglašena godinom mladih, ove je godine Mjesec hrvatske knjige, koji se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog, posvećen upravo mladima. U sklopu manifestacije formiran je pojam „Generacija K”, inspiriran postojećim podjelama generacija, a označava dva ključna pojma na koja se želi staviti naglasak: knjigu i knjižnicu, istaknula je koordinatorica projekta Sara Džapo.

Svake godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održava se više središnjih programa, a među njima je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, čiji je ponosni sponzor upravo naše Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu. Kviz se rješava do 25. listopada, a nosi naziv „Nije lako kad si mlad”. Njega je predstavila voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabella Mauro, istaknuvši da uz online izvore informacija, kviz predstavlja tri knjige hrvatskih autora:

  • Elizabeta Končić Trlek: Pošta za Li,
  • Zoran Pongrašić: Krive su Seka i Seka i
  • Ivana Šojat: Oblak čvoraka.

Riječ je o problemskim romanima u kojima se ističe vršnjačko i elektroničko nasilje, kao i specifični problemi u odrastanju djece i mladih.

Ove su godine u sklopu manifestacije 242 sudionika prijavila gotovo 1.900 programa, što je nešto veći broj od prethodne dvije pandemijske godine. Svi programi dostupni su za pretraživanje na mrežnoj stranici manifestacije: www.mhk.hr.

Svečano otvorenje održat će se u petak, 14. listopada u 12 sati u Biogradu na Moru u tamošnjoj Gradskoj knjižnici koja se nedavno preselila u novi, veći prostor. Mjesec hrvatske knjige održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.

 

Fotografije: Tina Hrubi, mag. comm.