British Broadcasting Corporation ili svima poznatiji kao BBC osnovan je 1922. godine kao privatna tvrtka, a svoje prvo emitiranje imao je 14. studenog. Osnovan je pod nazivom British Broadcasting Company, a prvi generalni direktor bio je John Reith čiji je koncept radio emitiranja vrlo brzo prevladao u Velikoj Britaniji, ali i u ostalim zemljama.

Po primitku kraljevskog odobrenja 1927. godine preimenovan je u British Broadcasting Corporation, te je postao javni medij čije su financiranje započeli građani. Ubrzo je BBC postao rado slušan medij u Velikoj Britaniji koji je pružao vijesti vezane za Veliku Britaniju i svijet, kao i vijesti iz sporta, umjetnosti i kulture, a slušateljima je pružao i velik izbor glazbe i radijskih drama koje su se emitirale jednom tjedno.

Prvo eksperimentalno emitiranje televizijskog signala bilo je 1936. godine uz pomoć sustava mehaničkog skeniranja koji je osmislio John Logie Baird, no zbog slabe kakvoće slike i nepouzdane nepokretne kamere, 1937. godine BBC je za televizijsko emitiranje počeo koristiti unaprijeđeni sustav tvrtke Marconi-EMI. Početkom Drugoga svjetskog rata televizijski program bio je obustavljen sve do 1946. godine. U prvom prijenosu nakon ratne stanke, javnosti se prva obratila Jasmine Bligh s riječima: „Good afternoon, everybody. How are you? Do you remember me, Jasmine Bligh.“ Nakon toga broj gledatalja i slušatelja programa BBC-a počinje rasti, unatoč velikoj konkurenciji medijske kuće ITV tijekom 1950-ih. Unatoč kriznim periodima uzrokovanih boljom kvalitetom konkurentnih medija, BBC je 1964. počeo s televizijskim emitiranjem drugog programa koji je tri godine kasnije počeo emitirati u boji.

Iste godine, pojavom piratskih radijskih postaja, BBC je bio prisiljen na reorganizaciju radijskih postaja, a rezultat su bile četiri nacionalne radijske postaje od kojih su prve tri bile glazbenog karaktera, dok je  RADIO4 imao informativnu ulogu. S emitiranjem su također započele i neke lokalne radijske postaje, poput Radio Londona koji danas ima značajan status u svijetu medija u Velikoj Britaniji.

Tijekom 70-ih i 80-ih BBC je bio suočen s mnogim problemima, kao što je bio štrajk 1978. kada su zaposlenici blokirali prijenos oba televizijska programa te su ujedinili sve radijske postaje u jednu. U tom se razdoblju BBC počeo suočavati s konkurencijom iz komercijalnog sektora jer im je gledanost postala slabija nakon pojave mnoštva programa satelitske, kabelske i digitalne televizije. No, to nije spriječilo BBC da 90-ih lansira mnoštvo novih radijskih postaja. Tada je s radom započeo RADIO5 koji je bio zadužen za sport i edukaciju, a 1997. BBC News 24 započeo je s radom i na digitalnoj televiziji. Tih godina BBC na čelu s izvršnim direktorom Ivanom Birtom počinje ulagati u razvoj internetske usluge, kao što je BBC News Online, te lansira nove programe čime najavljuje razvoj i na digitalnoj televiziji.

Ulaskom u novo tisućljeće došlo je do velike reorganizacije u radu BBC-a. Neke od televizijskih i radijskih postaja dobile su drugi naziv i novu ulogu, te je započela prodaja određenih dijelova korporacije privatnim vlasnicima. 2004. godine došlo je do ostavke tadašnjeg izvršnog direktora Grega Dykea zajedno s mnogim članovima uprave BBC-a zbog optužbi za nepristranost novinara. Tri godine kasnije opet su se pojavili problemi zbog kontroverznoga poslovnog plana tadašnjeg direktora Marka Thompsona koji je najavio niz smanjenja vezanih za veličinu organizacije i broja zaposlenika. To je izazvalo seriju štrajkova, no unatoč tome BBC je stajao iza odluke tvrdeći kako je to najbolji način za razvoj korporacije.

Od tada pa sve do danas BBC je uložio mnogo kako bi poboljšao kvalitetu sadržaja u svim medijima. Danas se sastoji od 10 nacionalnih televizijskih programa, 10 nacionalnih radijskih postaja, 39 lokalnih radijskih postaja koje pružaju uslugu slušateljima u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj kao i svima širom Velike Britanije, BBC World Service koji se emitira na radiju, televiziji i internetu, nudeći informacije na 40 jezika, te ekstenzivnom web portalu na kojem dnevno objavljuju vijesti iz Velike Britanije i svijeta. Ovi programi gledatelje educiraju, informiraju i zabavljaju, a njihov prijenos dostupan je i putem analognih i digitalnih signala, kao i putem interneta.

BBC je prošao kroz mnoge promjene i uvijek je pokušavao zadovoljavati prvenstveno potrebe publike za kvalitetnom informacijom, ali i za zabavom. Vidljivo je da ima dugu i bogatu povijest s mnogo uspona i padova, a njegova uloga u svijetu medija je i danas značajna kao što je bila i prvoga dana.

 

 

Autorica:

Antonija Radošević, 10. siječnja 2014.

 

Ažurirala:

Irena Domitrović, 5. travnja 2020.

 

Fotografija:

http://bit.ly/1gQm7Rh

 

Izvori: 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/1231593.stm

http://www.bbc.co.uk/aboutthebbc/insidethebbc/whatwedo/

http://www.bbcworldwide.com/about-us.aspx

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/79946/British-Broadcasting-Corporation-BBC