Na sastanku u Zagrebu 5. i 6. listopada 2023. sudjelovalo je 11 članova projektnog tima i 14 stručnjaka medijske pismenosti iz 13 zemalja. U ovoj projektnoj fazi članovima tima bilo je važno čuti povratne informacije vodećih stručnjaka i onih koji rade u obrazovanju u medijskoj pismenost iz raznih dijelova Europe. Osim što su članovi Vanjskog savjetodavnog odbora dali kritički osvrt, savjete i smjernice za daljnje provođenje projektnih aktivnosti, prezentirali su primjere dobre prakse svog rada. Predstavljeni su programi edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika u medijskoj pismenosti iz Bugarske, Portugala, Italije, Grčke, Mađarske, Belgije, Islanda, Austrije i Hrvatske.

Reading Wikipedia in the classroom training for teachersIglika Ivanova, MLC, Bulgaria

Training and everyday teaching, Maria José Brites, CICANT – University of Lusofona, Portugal

Open the BoxNicola Bruno, DataNinja, Italy

Teacher Training in Media LiteracyVitor Tomé, CIES-ISCTE-University Institute of Lisbon, Portugal

Case Study by the National Network on Media LiteracyEirini Andriopoulou, Greece

Idea Foundation Media Literacy Teacher TrainingBorbála Timár, Idea Foundation, Hungary

Thomas More, Teacher Training ProgramLise De Boeck, Thomas More, Belgium

School of Media Literacy and Children of MediaLana Ciboci Perša, DKMK, Croatia

Situation in Iceland, working with teachersSkúli Bragi Geirdal, Media Committee, Iceland

‘’Medienfit’’ and ‘’Violence-School’’Astrid Leeb, Edugroup, Austria

Članovi tima projekta TeaMLit rade na tri komponente.

Jedna od tri komponente je istraživanje, pregled i analiza stanja o trenutnim praksama, preprekama i mogućnostima pri usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika u medijskoj pismenosti. Do sada je provedena analiza stanja u Irskoj, Portugalu, Belgiji i Njemačkoj, a podatke možete naći na poveznici Report on findings of Initial Investigations. Do kraja projekta istraživanje će biti provedeno na primjeru 14 zemalja.

Pokrenuta je mreža suradnika koji se bave edukacijom odgojno-obrazovnih djelatnika. TeaMLit Network sada broji 35 članova iz 10 zemalja, a članovi mreže do sada su se susreli tri puta. Na mreži dobivaju primjere dobre prakse i sudjeluju u diskusiji o nedostacima u području edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika na temu medijske pismenosti, a uskoro će i sami početi testirati programe koji provode njihovi kolege iz drugih zemalja.

Još jedna komponenta je kreiranje Repozitorija primjera dobre prakse edukacija i obrazovnih programa za odgojno-obrazovne djelatnike, čija je prva verzija s 23 primjera dostupna na poveznici Access the draft version of the repository. Osim Repozitorija, do kraja projekta kreirat će se i 5 obrazovnih modula za edukatore koji će im pomoći u njihovom daljnjem radu s odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Obrazovanje odgojno-obrazovnih djelatnika u području medijske pismenosti znatno se razlikuje diljem Europe. U većini zemalja ne postoje jedinstvene kontakt točke za one koji se žele obrazovati u tom području dok u nekim zemljama postoje posvećene interesne skupine koje ih educiraju. Prisutan je i značajan nedostatak edukatora odgojno-obrazovnih djelatnika koji imaju znanje i iskustvo s terena. Kao odgovor na ove nedostatke pokrenuta je TeaMLit mreža koja edukatorima omogućuje širenja znanja, primjera dobre prakse i pristup korisnim resursima.

 

.