Stereotipi se nalaze svuda oko nas. Čovjek ima potrebu pojednostavljivati reagiranje na bezbroj složenih vanjskih podražaja i svijet učiniti dosljednim, predvidljivim i jednostavnim za razumjeti čak i kada on to nije. O nekim je stereotipima razina svijesti visoka i doživljavamo ih kao šaljive dosjetke, s druge strane nailazimo na velik broj stereotipa koji nisu svjesno doživljeni kao takvi, a mogu imati štetne utjecaje na percepciju o određenim situacijama, osobama, grupama ljudi i idejama.

Stereotipi se uče kroz socijalizaciju već od najranije dobi. Nekritički, bez mnogo razmišljanja stvaraju se jednostavne slike o svijetu oko nas. Jednom usvojeni, takvi stereotipi otporni su na promjene uslijed novih informacija. S obzirom na takvu situaciju javlja se potreba da se u medijima progovara o stereotipima, a ne da ih se unutar medija isključivo stvara.

Stereotip “ružičasto-plave kulture”

Jedan takav zanimljiv članak našao se davnih dana u Večernjem listu, gdje se progovorilo o tome kako bajke, knjige i animirani filmovi odašilju uvriježeno viđenje muško-ženskih odnosa. Uputilo se na stereotip „ružičasto-plave kulture“ koja prožima društvo i važnost razvijanja svijesti kod roditelja kako bi se oduprijeli takvim utjecajima. U članku je spomenuto i kako implicitne, ponekad i eksplicitne poruke koje djeci šalju slikovnice i animirani filmovi, te igračke namijenjene različitim spolovima – budućim muškarcima i ženama – imaju dalekosežan utjecaj. Velik je broj ovakvih primjera o kojima bi češće trebalo progovoriti i iz samih medija.

Stereotipa se ne možemo u potpunosti osloboditi, ali možemo postati svjesniji njihova postojanja. Formirani su na osnovi nedovoljno informacija, u nedostatku promišljanja ili znanja. Obratimo pažnju na važnost kritičkog pristupa medijima. Budimo otvoreni, uvažavajmo, potičimo, ne zanemarujmo promišljanje o vrijednostima koje se šalju putem medija. Važna je znatiželja, osluškivanje, učenje, pozitivan pristup, primijetiti generaliziranja, etiketiranja ili grupiranja. Važno je propitivati!

 

 

Autorica:

Tamara Hrženjak, 26. travnja 2013.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 25. kolovoza 2020.

 

Fotografija:

https://www.pixabay.com/