U filmovima, reklamama, glazbenim spotovima, pa čak i crtanim filmovima, pojavljuju se subliminalne poruke. To su signali umetnuti u poruke koje se šalju publici u obliku reklama kako bi se podsvjesno utjecalo na njihovo ponašanje.

Ovakvo se oglašavanje smatra moralno dvojbenim, a u određenim vrstama reklama je i zakonski zabranjeno. Tako članak 16. Zakona o elektroničkim medijima navodi da „audiovizualna komercijalna komunikacija ne smije koristiti podsvjesne tehnike”. Međutim, često se u komercijalne, ali i druge vrste oglašavanja nastoje umetnuti subliminalne poruke, kako bi se postigla određena korist.

Subliminalna poruka prvi put se pojavila još davne 1917. godine kad je na naslovnici američkog magazina „The Saturday Post“ u vijesti o Normanu Rockwellu uklopljen seks. Nakon tog tiskovnog izdanja, pojavile su se subliminalne poruke na filmu. Godine 1957. James Vicary je u jednom kinu u New Jerseyu punih šest tjedana provodio eksperiment „Invisible comercial“. Naime, svakih pet sekundi trajanja filma „Piknik“ pojavljivao se natpis „Gladan? Jedi kokice. Pij Coca Colu.“ u trajanju od 0,003 sekunde. Prodaja kokica u toj kino dvorani porasla je za 58%, a prodaja Coca Cole za 18% u usporedbi s prethodnih šest tjedana. Subliminalne poruke nisu zaobišle niti radio. Radijska postaja „WAAF“ iz Chicaga emitirala je 1958. godine zvučne subliminalne poruke. Slično je činila i radijska postaja „KOL“ iz Seattlea koja je emitirala jedva čujne poruke snimljene ispod glazbe DJ-a, a jedna od njih je glasila „Što kažeš na šalicu kave?“.

Subliminalne poruke utiskuju želje u podsvijest pojedinca

Danas  smo okruženi s mnogo više vrsta medija, pa je tako i veći spektar subliminalnih poruka i njihovih utjecaja na ljudsku podsvijest. One zapravo utiskuju želje u podsvijest pojedinca kako bi utjecale na njegove odluke i usadile mu određene mentalne obrasce. Prvi i najstariji primjer subliminalni poruka odnosio se na seks, a to je najkorištenija riječ, fraza i slika u subliminalnim porukama. Primjerice, na novčanici afričke države Sejšeli od 50 rupija, u gornjem desnom uglu je listovima palme ispisana riječ „sex“. Sličan je primjer zabilježen i u Disneyjevom filmu „Kralj lavova” gdje se zvijezdama na noćnom nebu na trenutak ispiše riječ „sex“.

Učestalo subliminalno korištenje riječi „seks” objašnjava se na način da sugeriranje seksa potiče energiju kroz više aspekata, pa tako vjerojatno i želju za kupnjom reklamiranog proizvoda koji nesvjesno povezujemo s tim osjećajem. Međutim, nije samo potrošački konzumerizam cilj subliminalnih poruka. Lako ih je primjeniti i u političkom smislu manipulacije masama, kao što pokazuju studije izraelskog znanstvenika Rana Hassina. Naime, subliminalno prikazivanje nacionalnih simbola, poput zastava utječe na političke stavove i glasačke odluke na izborima. Također, u SAD-u se vrlo često, gdje god je to moguće, ubacuje riječ „obey“ (ispunjavati, izvršavati, slušati) kako bi se američka javnost prilagodila i priključila američkim oružanim snagama.

Kako funkcioniraju subliminalne poruke?

Iako još uvijek nije u potpunosti jasno kakav i koliki utjecaj subliminalne poruke imaju, njihovo djelovanje na našu svijest može se objasniti na sljedeći način. Ljudski je mozak podijeljen na dvije polovice. Lijeva polovica mozga odgovorna je za racionalne i analitičke funkcije živčanog sustava, dok je desna strana odgovorna za rad podsvijesti, emocija i instinkta. Skrivena poruka tako ne ostavlja nikakav trag na lijevoj polovici mozga koja ju ne prepoznaje, ali u desnoj polovici postaje naredba.

Usprkos mnoštvu primjera, niti jedna subliminalna poruka nije javno priznata ni potvrđena. Zanimljivo je da se razum ovoj poruci ne može suprotstaviti, ali u tome i jest njezina opasnost. Zato ne bismo trebali donositi nagle i ishitrene odluke, već bismo prije svake odluke i kupnje trebali kritički razmišljati i argumentirati kako ne bismo postupili onako kako možda ne želimo, a da ni ne znamo zašto.

 

 

Autorica:

Tina Hrubi, 19. prosinca 2013.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 8. prosinca 2020.

 

Fotografija: 

https://bit.ly/39YbrnH

 

Izvori:

http://blog.vecernji.hr/ratko-martinovic/2013/09/20/subliminalne-poruke-razotkrivanje-manipulativnih-medijskih-taktika,

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/subliminalne-poruke,

http://subliminalmanipulation.blogspot.com,

http://www.zakon.hr/z/196.