O pozitivnim i negativnim faktorima igranja videoigara te o primjeni igara u odgojno-obrazovnom procesu raspravljalo se na okruglom stolu „Igrajmo sigurno! Videoigre i medijska pismenost“ u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, održanom 27. rujna 2021. godine.

 

Na okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Renee Hobbs (profesorica komunikacijskih znanosti, Sveučilište Rhode Island, SAD), Irena Rojnić Palavra, dr. med. (specijalist psihijatar, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, Dnevna bolnica za ovisnost o internetu i videoigrama, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan Zagreb), Nikola Stolnik (direktor tvrtke Good Game), Dorotea Prenner (učiteljica, Osnovna škola Većeslava Holjevca, Zagreb), Maja Radošević (odgojiteljica, Dječji vrtić Pčelica, Zagreb). Okrugli stol moderirao je izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, potpredsjednik DKMK-a i izvanredni profesor s Fakulteta političkih znanosti.

 

Videoigre danas imaju veliku snagu, snažnije su od glazbene i filmske industrije zajedno. Takva moć u društvu poziva nas na odgovornost. „Videoigre imaju veliki utjecaj na djecu i mlade. One angažiraju, u njih čovjek uranja i one stvaraju ovisnost kod djece i mladih“, istaknula je u svom uvodnom izlaganju na okruglom stolu Renee Hobbs. Osvrnula se i na pozitivnu ulogu video igara u vrijeme pandemije kada smo bili izolirani jedni od drugih, ali smo se zahvaljujući igrama mogli i opustiti, komunicirati i djelovati.

 

Što su videoigre prisutnije u našoj svakodnevici, sve je češći problem ovisnosti o videoigrama, rekla je psihijatrica Irena Rojnić Palavra, koja potiče roditelje da obrate pozornost na djecu i mlade koji često ulaze u ovisnost iz potrebe za samoliječenjem, pa je takve osobe potrebno uputiti da potraže stručnu pomoć.

 

Djeca i mladi danas su digitalni urođenici, a mobiteli, tableti, računala njihova su produžena ruka. Istraživanje EU KIDS ONLINE pokazuje da 80 % roditelja smatra da je potrebno uvesti poseban predmet koji bi se bavio medijskim odgojem. S time se slažu sudionici okruglog stola jer smatraju da nisu dovoljno educirani o video igrama. Ukazali su na nedostatak formalnog obrazovanja na fakultetima koje su pohađali te na potrebu za jačom potporom roditeljima i stručnjacima na edukacijskom području kako bi djelovali u najboljem interesu djeteta.

 

„Videoigre su tu i nikada neće otići“, zaključio je Nikola Stolnik, istaknuvši da postoje pozitivni i negativni čimbenici igranja videoigara, a na svima nama je da se educiramo i da ih znamo razlikovati, odnosno da ne upadnemo u zamku negativnih utjecaja. Zato je važno da roditelj i dijete razgovaraju zajedno i da ostvaruju dublji dijalog kako bi roditelj razumio potrebe i interes djeteta te ga uputio na igru koja odgovara njegovoj dobi i razvojnim mogućnostima. Bitno je koristiti različite mehanizme igranja videoigara, utvrditi pravila o količini vremena koje ćemo provesti uz videoigre, razgovarati o pravilima sigurnosti, ali i kritički vrednovati sadržaj, odnosno razgovarati o utjecaju medija na naše znanje, emocije i ponašanje.

 

Sugovornici su se složili da je igra izvrsno sredstvo za rad, da budi u nama emocije, da nas opušta i omogućuje da otvorimo vidike za neke nove stvari, jer „nam igra daje priliku da gledamo svijet drugačijim očima“, istaknula je Dorotea Prenner te dodala: „Pandemija koronavirusa otvorila je oči nastavnicima da vide koliko se djeca i mladi dobro snalaze u digitalnom svijetu.“

 

Petodnevna radionica u kojoj je od 20. do 24. rujna 2021. sudjelovalo 22 odgojitelja, učitelja, profesora i knjižničara te završni okrugli stol 27. rujna 2021. potaknuli su roditelje, odgajatelje, nastavnike da lakše pronađu potrebne alate kojima mogu razvijati sadržaje, „napraviti određeni iskorak i pronaći ljude s kojima mogu surađivati u području medijske pismenosti“, ističe Maja Radošević.

„Sretan sam što imam dobre suradnike, svi dijelimo skrb, ne samo zabrinutost, želimo pomoći djeci u odgoju i obrazovanju da iskoriste sve blagodati koje nam daju novi digitalni mediji. Želimo poduprijeti roditelje kako bi lakše prihvatili da medijima treba pristupati na drugačiji način jer su dio naše kulture, oni su kultura u kojoj živimo sa svojom djecom“, istaknuo je predsjednik DKMK-a prof. dr. sc. Danijel Labaš s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 

Projekt „Igrajmo sigurno!“ financiran je sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.