Otvoren natječaj za najboljeg učitelja medijske pismenosti u Hrvatskoj

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu po prvi put dodjeljuje nagradu za izniman doprinos u poticanju medijske pismenosti djece i mladih.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu pokrenulo je natječaj za dodjelu nagrade „Medijski Sokrat“ kako bi odalo priznanje odgojno-obrazovnim djelatnicima koji posebno osmišljenim edukativnim programima i aktivnostima u području medijske pismenosti nastoje utjecati na odgovoran odnos djece i mladih prema medijima. Prva dodjela ove nagrade prigodno će se održati ususret Svjetskom danu učitelja, 4. listopada 2023. godine.

„Sokrat je svojom metodom postavljanja pitanja svoje učenike poticao da kritički razmišljaju o raznim temama, baš kao što i veliki broj učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika potiče svoje učenike da kritički razmišljaju o temama kojima su izloženi u medijima. Iznimno nam je zadovoljstvo što ćemo kroz nagradu ‘Medijski Sokrat’ odati priznanje onima koji pokazuju predani rad u području medijske pismenosti te ovim putem pozivamo sve učitelje i druge odgojno-obrazovne djelatnike da se prijave na natječaj“ – izjavio je predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu prof. dr. sc. Danijel Labaš.

Rezultati evaluacije razine medijske pismenosti učenika u 15 srednjih škola diljem Hrvatske pomoću EduMediaTesta, alata za evaluaciju i razvoj vještina medijske pismenosti, pokazali su kako učenici imaju razvijene tehničke kompetencije, ali i poteškoće s kritičkim razmišljanjem i razumijevanjem medija. Nužnost poučavanja učenika kritičkoj medijskoj pismenosti i produkciji medijskih sadržaja postaje sve veća, stoga Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu ovim projektom želi potaknuti odgojno-obrazovne djelatnike da u svoje nastavne programe uključuju aktivnosti koje pružaju izravniji uvid u medije i bolje razumijevanje sadržaja koji se tamo objavljuje.

Prijave za dodjelu nagrade „Medijski Sokrat“ traju do 27. rujna, a mogu ih slati odgojno-obrazovni djelatnici koji su u protekloj školskoj proveli aktivnost iz medijske pismenosti s djecom i mladima ili ravnatelji njihovih škola. Dobitnik će osvojiti novčanu nagradu u iznosu od 150 eura, ostvarit će individualno savjetovanje i mentorstvo najistaknutijih stručnjaka iz područja medijske pismenosti u Hrvatskoj za školsku godinu 2023./2024., te će moći sudjelovati u edukativnim aktivnostima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu predviđenima za odgojno-obrazovne djelatnike.

Više o nagradi, uvjetima i procesu prijave dostupno je na poveznici: https://djecamedija.org/medijski-sokrat/