Od 9. do 11. rujna u Zagrebu je održana trodnevna radionica projekta na kojoj su sudjelovali odgojno-obrazovni djelatnici osnovnih škola, stručnjaci iz područja medijske i emocionalne pismenosti, elektrotehnike i računarstva te učenici OŠ Kustošija

 

Multidisciplinarni tim pedagoga, psihologa, medijskih stručnjaka, sociologa i filozofa iz Italije, Slovenije, Češke, Portugala i Hrvatske razvija obrazovni program od sedam lekcija (Društvene mreže i emocije, Društvene mreže i važnost postavljanja pitanja, Društvene mreže i uzori, Društvene mreže i dezinformacije, Društvene mreže i generacijski jaz, Društvene mreže i razvoj mozga predadolescenata, Društvene mreže i bonton ponašanja). Projekt je u fazi testiranja edukativnih aktivnosti i materijala, a u tom procesu važnu ulogu imaju povratne informacije odgojno-obrazovnih djelatnika i učenika osnovnih škola.

Za vrijeme rada u Zagrebu ove interesne skupine dale su važne povratne informacije na aktivnosti kreirane za ASAP obrazovni program.

„Iznenađeni smo mogućnošću da u potpunosti sudjelujemo u kreiranju jednog ovakvog obrazovnog programa. Prava je rijetkost da se nas učitelje uključuje u nešto što se kreira za našu upotrebu,“ izjava je jedne od odgojno-obrazovnih djelatnica koja je sudjelovala u programu.

 

 

 

U sklopu radionice u Hrvatskoj provedeno je i testiranje edukativnih aktivnosti u OŠ Kustošija s učenicima viših razreda. Učenici su, osim sudjelovanja u raznim edukativnim igrama i aktivnostima, također imali priliku dati povratne informacije koje će utjecati na finalni sadržaj samog obrazovnog programa. Učenici su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku sudjelovati u aktivnostima koje su s njima partneri provodili na engleskom jeziku. Uz to, učenicima je bilo vrlo drago što će se njihovi komentari uzeti u obzir u kreiranju finalnih verzija edukativnih aktivnosti.

 

U Zadru je 12. i 13 rujna održan sastanak projektnog tima. Partneri su analizirali informacije dobivene tijekom rada s odgojno-obrazovnim djelatnicima i povratne informacije učenika iz OŠ Kustošija.

Slijede tri faze pilotiranja edukativnih aktivnosti u školama partnerskih zemalja s učiteljima, roditeljima i učenicima osnovnih škola. Ciljevi projekta su promicanje stvaranja inkluzivnog školskog konteksta, promicanje pluraliteta i poštovanja te borba protiv internetskog nasilja i bilo kojeg oblika diskriminacije, promicanje stvaranja inkluzivnog školskog okruženja koje omogućuje dobrobit školske zajednice, promicanje razvoja, uvođenje pristupa učenju koji se izravno temelje na metakogniciji te promicanje razvoja i uvođenje pristupa učenju koji se bave ključnom digitalnom kompetencijom i medijskom pismenošću.

Trajanje projekta je tri godine, od rujna 2022. do listopada 2025. godine.

 

Primarni je cilj suradničkih partnerstava omogućiti organizacijama da povećaju kvalitetu i relevantnost svojih aktivnosti, razviju i učvrste svoje mreže partnera i time povećaju svoju sposobnost zajedničkog djelovanja na transnacionalnoj i međunarodnoj razini, ojačaju internacionalizaciju svojih aktivnosti, razmjenjuju novu praksu i metode te dijele i uspoređuju ideje. Njihov je cilj poticati razvoj, prenošenje i/ili provedbu inovativne prakse te provedbu zajedničkih inicijativa kojima se promiče suradnja, suradničko učenje i razmjena iskustva na europskoj razini. Rezultati bi se trebali moći ponovno koristiti, prenositi, dorađivati i, ako je moguće, imati izraženu transdisciplinarnu dimenziju. Erasmus+ projekt u prioritetnim području KA220-SCH – Cooperation partnerships in school education čiji je koordinator Fondazione Politecnico di Milano (Italija) dok su partnerske organizacije PEPITA ONLUS (Italija), Associazione Le Nius (Italija), Cooperativa Deformacao e Animacao Cultural (Portugal), DOBA Fakulteta za uporabne poslovne in druzbene studije Maribor (Slovenija), ProEduca z.s. (Češka), Comprensivo Statale Via Bologna Bresso (Italija) i DKMK (Hrvatska).