Moderna znanost govori nam što djeci treba kako bi rasla i napredovala. Treba im dom, prehrana, ljubav i skrb odraslih. Djeca trebaju istraživati svijet svim svojim osjetilima, kroz kreativnu i aktivnu igru – samostalno i sa svojim vršnjacima. Potrebno im je provođenje vremena u prirodi.

Djeci nije potrebno biti metama korporativnog marketinga. Uz marketing i oglašavanje vežemo pojave poput pretilosti kod djece, seksualizacije ili vršnjačkog nasilja. Pretjerani materijalizam uništava kreativnu igru koja je osnova za učenje. Bez obzira na to, svakodnevno omogućavamo reklamnoj industriji da virtualno dopire do naše djece.

Djeci su potrebne mogućnosti da pronađu radost i značenje u onome što se ne može kupiti, poput prijateljstva, ljubavi i prirode.

Reklamna industrija usmjerena na djecu, u SAD-u je eskalirala 1980-ih, kada su korporativni interesi prisilili na deregulaciju dječjih televizijskih programa i tako ograničili mogućnosti vlasti da regulira oglašavanje usmjereno na djecu. Danas korporacije troše milijarde ne bi li uspješno doprle do djece – zapošljavajući stručnjake za dječju psihologiju koji iskorištavaju njihovu ranjivost. Nove tehnologije omogućile su da oglašavanje postane sveprisutno u životima mnoge djece; pri čemu se naglasak stavlja na individualne interese i želje.

Istraživanja su opovrgla tezu da oglašavanje usmjereno na djecu pomaže djeci da postanu odgovorni potrošači. Upravo suprotno – izloženost oglašavanju povećava podložnost djece materijalističkim vrijednostima koje nerijetko vode do prekomjernog kupovanja. U odnosu na odrasle, djeca su posebno osjetljiva jer tek razvijaju svoje kognitivne sposobnosti.

Djeca trebaju naučiti kako se nositi s potrošnjom, a ne kako postati potrošači. Djeca jednostavno trebaju vrijeme i prostor oslobođen od oglašavanja kako bi razvila sposobnost kritičkog promišljanja, bogatiji unutarnji život i snažan osjećaj sebe odvojen od stvari koje se mogu kupiti.

 

 

Autorica: 

Susan Linn

 

Prevela: 

Daria Rendulić, 19. travnja 2020.

 

Ažurirala: 

Tina Hrubi, 17. kolovoza 2020.

 

Fotografija:

https://www.shutterstock.com

 

Izvor: 

The New York Times