DKMK ponovno u Velikoj Gorici! Započela provedba projekta “Moj svijet medija”

Još jednu godinu za redom Grad Velika Gorica i Upravni odbor za predškolski odgoj, školstvo i sport podržali su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu te u sklopu programa prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih za 2017. godinu pružili financijsku potporu za provođenje projekta Moj svijet medija.

 

Projekt će trajati od rujna do kraja prosinca 2017. godine, a tijekom navedenog razdoblja DKMK će održati 23 radionice za učenike četvrtih razreda svih područnih i odabranih matičnih škola Grada Velike Gorice. Provedba radionica započet će 16. listopada i trajati do 15. prosinca 2017. godine. Ovim radionicama želimo djecu upozoriti na negativne strane medija i upoznati ih s različitim tehnikama medijske manipulacije, pružiti savjete kako da sami prepoznaju i uspješno izbjegnu negativne utjecaje medija, te ponuditi smjernice koje će im omogućiti da se od istih sami zaštite.  Još važnije, želimo im dati priliku da uoče i sve pozitivne strane medija, kojih je znatno više, i dati im poticaj da i sami postanu kreatori medijskog sadržaja.

 

Osnovni cilj projekta Moj svijet medija je potaknuti kritičko razmišljanje djece o medijskom prostoru koji nas okružuje te im kroz pozitivne modele učenja i primjere pružiti potrebno znanje pomoću kojeg oni mogu razumjeti sadržaj s kojim se svakodnevno susreću preko svojih mobitela, tableta ili računala. Iznimno je važno da djeca osvijeste brojne prednosti (pristupnost informacija, edukacija, zabava) koje im današnji medijski prostor pruža, ali i rizike i opasnosti s kojima se veoma lako mogu susresti (nasilje, prikriveno oglašavanje, prikaz ljepote u medijima, cyberbullying i sl.).