Grad Zagreb podržao je čak tri projekta Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu:

 

 1. Online seniori

U sklopu ovog projekta organizirali smo četiri predavanja za osobe starije životne dobi u Zakladi Zajednički put:

 

 1. a) „Lažne vijesti“
 2. b) „Novi mediji – bonton i sigurnost na internetu“
 3. c) „Utjecaj medija na djecu predškolske dobi“
 4. d) „Prikriveno oglašavanje“

 

Cilj projekta je steći uvid u navike umirovljenika prilikom korištenja novih medija te ih uz pomoć edukacija osvijestiti o brojnim prednostima, ali i potencijalnim opasnostima novih medija.

 

S obzirom na to da epidemiološke mjere nisu dozvolile „klasičnu“ provedbu projekta, osmislili smo jednako vrijedne zamjenske online aktivnosti (video predavanja).

 

Također, osim radionica, provest ćemo i istraživanje o medijskim navikama osoba starije životne dobi.

 

 1. Pametno s pametnim telefonom

Radi se o projektu čiji je glavni cilj učinkovita prevencija elektroničkog nasilja, a ostvarili smo ga proučavanjem o poštivanju drugih korisnika u internetskom prostoru, poticanjem kritičkog promišljanja te edukacijom o učinkovitim načinima zaštite i prijavljivanja elektroničkog nasilja.

 

Projekt se provodi za učenike od 1. do 4. razreda OŠ Josipa Račića za koje smo pripremili snimljena video predavanja te za njihove roditelje koji imaju priliku sudjelovati na webinarima naših iskusnih sveučilišnih profesora:

 

 1. „Obiteljska komunikacija i izazovi digitalnih medija“
 2. „Pametni telefoni i rizično ponašanje djece i mladih u virtualnom svijetu”.

 

Također, održali smo i edukativnu radionicu za učitelje koji će, vjerujemo, uspješno prenijeti stečena znanja o tome kako se pravilno ponašati i zaštititi u online komunikaciji, ali i prepoznati kada se događa elektroničko nasilje.

 

 

 1. Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske dobi

Projekt „Prevencija ovisnosti o medijima kod djece predškolske dobi“ financira se jednokratnom potporom Grada Zagreba.

 

Cilj projekta je podučiti roditelje jednog zagrebačkog vrtića o negativnim utjecajima medija na djecu, ponuditi im niz smjernica kojima mogu regulirati korištenje medija kod svoje djece te ih osvijestiti koliko lako može doći do stvaranja ovisnosti o medijima pri izostanku pravila, nadzora i komunikacije u obitelji vezane za konzumaciju medijskih sadržaja.

 

Zbog koronavirusa, također je bilo potrebno izmijeniti planirane aktivnosti. Naime, umjesto klasičnih predavanja, sudionicima smo omogućili sudjelovanje na webinarima. U razmaku od tjedan dana, realizirana su tri online predavanja za roditelje dječjeg vrtića Bajka:

 

 1. „Imaju li mediji utjecaj na moje dijete?“
 2. „Crtani filmovi i videoigre“
 3. „Roditelji, djeca i ekrani. Komunikacija i odgoj kao protulijek zabrani”

 

 

Autorica:

Ivana Folo, 21. prosinca 2020.