Mnogi se ni danas ne mogu odvojiti od malih ekrana kada ugledaju uvodnu špicu ili pokoji kadar popularnog dječjeg filma „Vlak u snijegu“ ili pak „Družba Pere Kvržice“. S pravom možemo reći kako su ti filmovi, snimljeni prema romanima Mate Lovraka, obilježili hrvatsku dječju kinematografiju te nas uvijek vrate u djetinjstvo prizivajući lijepe uspomene.

Brojne generacije djece odrasle su čitajući Lovrakova djela maštajući o pustolovinama koje su u njima opisane ni ne pomišljajući na to kako je autor tih djela jedan skromni učitelj. Naime, Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu pokraj Bjelovara, kao sin krojača i domaćice. Njegovi su roditelji imali osmero djece, no četvero ih je umrlo od posljedica dječjih zaraznih bolesti. Mato je bio najmlađe dijete u obitelji te je pohađao nižu bjelovarsku gimnaziju, a zatim je završio i učiteljsku školu u Zagrebu. Podučavao je djecu trideset i pet godina u selima i gradićima sjeverozapadne Hrvatske, ali i gradu Zagrebu.

Lovrak je počeo pisati između dva svjetska rata stavljajući u svojim djelima naglasak na socijalne probleme te dajući realističan prikaz života malog čovjeka. Njegova djela odišu toplinom, a jasno je izražena ljubav prema djeci kao i važnost obitelji i poštivanja tradicije. Lovrak je pisao jednostavno i sažeto koristeći djeci razumljiv vokabular. Nastojao je prikazati svijet iz dječje perspektive zbog čega su njegovi romani i dalje omiljeno štivo svakog školarca. Inspiraciju je nalazio u svojem radu s djecom što se najbolje ocrtava u njegova dva najpopularnija romana „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“ objavljena 1933. godine. Treba spomenuti kako su ta dva romana prevedena na brojne svjetske jezike, a „Družba Pere Kvržice“ čak i na esperanto.

Mato Lovrak i danas, nakon više od četrdeset godina nakon svoje smrti, slovi kao omiljeni dječji pisac. Napisao je dvadesetak djela kojima je oduševio brojnu djecu odvodeći ih u svijet igre, mašte i bezbrižnosti. Stavljajući estetiku u drugi plan progovarao je o socijalnim problemima s kojima su se ljudi u seoskim sredinama tada suočavali. Od 1987. godine se, u Lovrakovom rodnom mjestu, održavaju „Lovrakovi dani kulture“ njemu u čast, a dodjeljuje se i književna nagrada „Mato Lovrak“.

 

 

Autorica:

Marinela Katonam, 8. ožujka 2014.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 8. ožujka 2021.

 

Fotografija:

http://bit.ly/1g7UKmt

 

Izvor:

www.veliki-grdjevac.hr/kultura.aspx

veliki-grdjevac.blogspot.com/p/biografija-pisca.html,

www.hrt.hr/arhiv/ndd/03ozujak/0308%20Lovrak.html,

www.os-mate-lovraka-kt.skole.hr/skola/povijest