O PROJEKTU PRIKAZ LJEPOTE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

      Projekt Prikaz ljepote na društvenim mrežama

provedbom edukacija medijskog odgoja i obrazovanja povećava razinu medijske pismenosti te time umanjuje štetan utjecaj medijskih prikaza ljepote na samopredodžbu djece i mladih.

Pregled dosad provedenih istraživanja pokazuje da su mladi svakodnevno izloženi medijima, a medijski ideali ljepote prikazani u različitim medijskim sadržajima bitno utječu na samopredodžbu vlastitog izgleda kod mladih osoba. Gledajući savršena tijela modela i slavnih osoba koje preplavljuju medije, često se zaboravlja kako to nisu realistične reprezentacije stvarnih ljudi te kako njihov izgled uglavnom odstupa od realnih proporcija tijela u populaciji. Novi su mediji, posebice društvene mreže, promijenili način na koji pristupamo medijima i konzumiramo medijske sadržaje.

Naš će projekt pridonijeti poboljšanju kvalitete njihovih života poticanjem socijalne uključenosti putem društvenih mreža, odnosno poticanjem kritičkog promišljanja i izražavanja umjesto pasivnog korištenja medija, tj. „promatranja” zbivanja online. Uz partnerstvo udruge Pragma doprinijet ćemo i ostvarenju posebnih ciljeva unapređenja životnih vještina i zdravih stilova života djece i mladih.

S ukupno 27 predavanja u tri hrvatske županije: Šibenik (Šibensko-kninska), Velika Gorica (Zagrebačka) i Zagreb (Grad Zagreb) cilj nam je kritički osvijestiti korisnike koji će odmjereno i racionalno promišljati o medijskim sadržajima koje koriste. Predavanja radioničkog tipa ćemo održati za učenike viših razreda OŠ Jurja Dalmatinca, OS Jurja Habdelića i OS Većeslava Holjevca, kao i za njihove roditelje te učitelje i stručne suradnike.

Nakon održanih radionica pozvat ćemo učenike da sudjeluju u prikupljanju primjera stereotipa o ljepoti na društvenim mrežama koje ćemo krajem projekta objediniti u repozitoriju na našoj stranici. Time potičemo učenike da i oni postanu aktivni sudionici medijskog prostora što je jedan od preduvjeta medijske pismenosti kao i podizanje svijesti među vršnjacima.

Trajanje projekta je od studenog 2022. do kraja kolovoza 2023. godine.

Projekt financijski podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja.