Novi projekt [Osvijesti – reagiraj – e-nasilje ne ignoriraj!] uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Kroz edukativne programe medijske pismenosti djelovat ćemo preventivno, educirati i osnažiti mlade kako bi se smanjili slučajevi elektroničkog nasilja nad i među njima.

Ovim projektom želimo osvijestiti problem elektroničkog nasilja te upoznati mlade sa svojim pravima, obvezama i mogućim posljedicama vlastitih djela u virtualnom svijetu. Naime, cilj je potaknuti mlade da aktivno i kritički promišljaju o medijskim sadržajima, ali i međusobnim odnosima u virtualnom prostoru te o odlukama koje donose. Također, želimo ih potaknuti da razgovaraju o svojim problemima te da se uvijek obrate osobama od povjerenja ako ih netko na internetu ponižava ili vrijeđa.

U sklopu projekta osmislili smo kampanju kojom želimo potaknuti mlade da i oni sami postanu kreatori kvalitetnog i edukativnog medijskog sadržaja te im pružiti priliku da kreiranjem sadržaja osvoje vrijednu nagradu.

U sklopu kampanje organizirat ćemo nagradni natječaj za sve srednje škole iz Hrvatske čiji će zadatak biti da pošalju dva videouratka koje će snimiti sami učenici, a ticat će se elektroničkog nasilja.

Pet škola koje pošalju najkreativnije videouratke osvojit će predavanja za učitelje, roditelje i učenike te kazališnu predstavu osmišljenu ciljano za njih, a koja će se baviti problemom elektroničkog nasilja među mladima. Učenicima diljem Hrvatske ćemo omogućiti da predstava doputuje u njihovu školu, jer znamo da često u manjim mjestima mladi nemaju mogućnost učestalog sudjelovanja na kulturnim manifestacijama. Uz to cilj je učenike potaknuti na pozitivan odnos prema kulturi i umjetnosti. Stoga ovim projektom osim na prevenciju elektroničkog nasilja djelujemo izravno i na povećanje standarda i kvalitete života mladih putem implementacije kulturnih i edukativnih sadržaja za njih.

Također, kreirani video uratci bit će temelj pokretanja TikTok kanala Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Cilj je i izravno osnažiti nastavnike, stručne suradnike i roditelje kroz edukacije medijske pismenosti jer je važno osnažiti  osobe koje su u svakodnevnom kontaktu s mladima kako bi i oni mogli djelovati preventivno kroz razgovor u obitelji ili edukacije na razini škole te kako bi mladima znali pružiti adekvatne savjete i pomoći im u rješavanju problema u slučaju da se susretnu s elektroničkim nasiljem i govorom mržnje.

Također, cilj je i potaknuti mlade da se obrate stručnjacima kroz platformu „UHO – Utočište Hrabrih online“ kako bi im se pružila kontinuirana podrška u slučaju pojave elektroničkog nasilja. Ponekad je djeci i mladima teško razgovarati uživo o problemima koji ih muče pa ćemo im pružiti priliku da nam se mogu obratiti u bilo kojem trenutku nakon održanih edukacija – anonimno, bez straha i srama.

Partner na projektu je Udruga Pragma.