Jeste li se ikad našli u situaciji da ste proveli mnogo više vremena na internetu nego što ste planirali? Ili ste razmišljali o onome što se događa na društvenim mrežama dok niste bili priključeni na internet? To mogu biti samo neki od simptoma koji ukazuju na ovisnost o internetu.

Dr. Kimberly Young, psihologinja sa Sveučilišta u Pittsburghu, prva je počela provoditi istraživanja o ovisnosti o internetu te je prva koja je tu pojavu definirala kao poremećaj. Potaknuta rezultatima svojih istraživanja, 1995. godine osnovala je prvi centar za ovisnike o internetu (The center for Internet Addiction) gdje i danas nudi pomoć onima koji se bore s problemom ovisnosti, ali i pruža niz savjeta kako bi se ljudi, naročito mlade osobe mogle obraniti i znale zaštititi. Prekomjerno korištenje interneta može izazvati razne poteškoće u svakodnevnom životu, ali može i narušiti fizičko i psihičko zdravlje. Iako internet danas uvelike služi kao glavno sredstvo socijalizacije i održavanja kontakata, pretjerano korištenje interneta može ugroziti odnose među ljudima jer dolazi do zanemarivanja stvarnog života. Stvarni život se lako zamjenjuje virtualnim jer u njemu osobe lako pronalaze razne načine za zadovoljavanje svojih potreba, kao što je zabava, informiranje, opuštanje, ili „druženje“.

Simptomi ovisnosti o internetu

Mnogi nisu ni svjesni svog prekomjernog korištenja interneta, stoga dr. Kimberly Young navodi osam najčešćih simptoma ovisnosti o internetu. Oblikovala ih je u obliku osam pitanja, te u slučaju barem pet pozitivno odgovorenih odgovora, smatra da je moguće dijagnosticirati internetsku ovisnost.

  1. Jeste li zaokupljeni internetom, tj. razmišljate li onome što se radili ili što ćete iduće raditi online?
  2. Osjećate li potrebu koristiti internet kako biste postigli osjećaj zadovoljstva?
  3. Jeste li u više navrata bezuspješno pokušali prestati koristiti internet?
  4. Jeste li bili nemirni, neraspoloženi, razdražljivi ili depresivni kada ste se pokušali prestati koristiti se internetom?
  5. Ostajete li duže online nego što ste planirali?
  6. Jeste li riskirali gubitak posla ili ugrozili veze u životu zbog interneta?
  7. Jeste li lagali članovima obitelji, prijateljima ili partneru o vremenu provedenom na internetu?
  8. Koristite li internet kao sredstvo za bijeg od problema ili olakšavanje raspoloženja uzrokovanih npr. osjećajem bespomoćnosti, krivnje ili anksioznosti?

Osvijestimo nevidljivi utjecaj interneta i njegovu potencijalnu opasnost

Internet je danas glavno sredstvo komunikacije, ali se koristi i u mnoge druge svrhe te se korisnici vrlo lako izgube u tom virtualnom svijetu. Internet ima sposobnost zarobiti korisnika, stoga je bitno na vrijeme spriječiti takve scenarije jer se danas vrlo lako otuđiti od stvarnog svijeta i zamijeniti stvarnu interakciju s onom interakcijom koju nudi online svijet. Adolescenti su naročito podložni ovoj opasnosti jer im internetska interakcija može pružiti lažan osjećaj sigurnosti i socijalne uspješnosti za razliku od stvarnog svijeta gdje su često nesigurniji i smanjenog samopouzdanja. Živimo u svijetu u kojem internet ima veliko značenje. Daljnjim razvojem tehnologije očekuje se  njegov rast i razvoj, a time i povećanje opasnosti koje donosi. Mnogi doživljavaju problem ovisnosti o internetu bezopasnom pojavom koja je uobičajena za današnji svijet, no opasnost se upravo krije u tom „nevidljivom utjecaju“ interneta na pojedinca i društvo koji može ugroziti život pojedinca i svijet oko njega. Stoga, prije nego što kažete da internet na vas ne utječe, zapitajte se na koliko ste pitanja vi odgovorili pozitivno.

 

 

Autorica:

Antonija Radošević, 25. svibnja 2014.

 

Ažurirala:

Antonela Matijević, 3. travnja 2020.

 

Fotografija: 

https://www.freepik.com/

 

Izvori:

http://www.eduvizija.hr/portal/sadrzaj/ovisnost-o-internetu

http://counsellingresource.com/lib/quizzes/net-addiction-testing/internet-addiction/

http://netaddiction.com/