Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you’re here in my heart
And my heart will go on and on

Ovi stihovi svima su poznati, kao i priča o brodu koji je ušao u povijest pomorstva i pomorskih katastrofa. Tragična priča koja je zatekla ovaj britanski putnički brod na njegovom prvom prekooceanskom putovanju dogodila se na današnji dan davne 1912. godine.

Titanic je bio britanski putnički brod koji je 10. travnja 1912. krenuo iz najvećeg grada na južnoj obali Engleske Southamptona prema New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama. Gradnja broda trajala je pune dvije godine, a u izdanju od 268 metara u dužini i 28 metara u širini vidjelo ga je 100 tisuća ljudi 31. svibnja 1911. Unatoč činjenici da je unaprijeđen najnaprednijom tadašnjom navigacijskom tehnologijom, brod je na svom prvom putovanju udario u ledeni brijeg 14. travnja u 23:40 te potonuo 15. travnja 1912. u 2:20.

Osim hrvatskih iseljenika koji su putovali brodom, u povijesti se s njim povezuje i sedamdesetak hrvatskih mornara s broda Carpathia koji su, ploveći 58 milja jugoistočno prema Rijeci, pomogli putnicima Titanica oko 4:10. Mornari Carpathie sudjelovali su u spašavanju stradalih putnika od hipotermije prouzrokovane niskom temperaturom oceana te pada u ocean s velike visine. Ipak, u trenutku brodoloma tridesetak strojara ostalo je u potpalublju.

Titanic je jedna od najvećih pomorskih katastrofa u vrijeme mira u kojoj je, od 2.228 putnika, poginulo 1.522.

Jeste li znali:

Morgan Robertson izdao je 1898. roman Futility (Olupina Titana) u kojem opisuje najmoderniji britanski putnički brod na svijetu koji na svom prvom prekooceanskom putovanju udara u santu leda i potone. Između brodova su, prema romanu, postojale mnoge sličnosti: oba broda opisana su kao nepotopivi, nisu imali dovoljno čamaca za spašavanje, udarili su u santu leda te potonuli.

Članica Titanicove posade Violeta Jessup preživjela je potonuće Titanica te se kasnije ukrcala na brod Britannic koji je isto tako potopljen. Nekoliko godina prije Titanicova potonuća također je doživjela nesreću na Olympicu sudarivši se s krstaricom Hawke. Umrla je prirodnom smrću.

Pri isplovljavanju Titanic se zamalo sudario s brodom New York. Sudar je izbjegnut za samo jedan metar.

Potonuće Titanica bilo je povod za održavanje prve Međunarodne konferencije o zaštiti ljudskog života na moru u Londonu 1913. godine.

Titanicova sudbina inspirirala je mnoge pa je, primjerice, napravljeno čak 14 njegovih ekranizacija. Najuspješnija bila je film Titanic redatelja Jamesa Camerona u kojem su glavne uloge odigrali Kate Winslet i Leonardo DiCaprio. Film je, od ukupno 14 nominacija za glumačku nagradu Oscar, osvojio njih 11. Za film je snimljena pjesma My heart will go on u izvedbi Celine Dion koja je postala jedna od najpoznatijih filmskih pjesama.

U povodu obilježavanja stote godišnjice potonuća Titanica, organizirana je izložba u organizaciji Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Održana su izlaganja o analizi potonuća broda s nautičkog, brodostrojarskog i radiokomunikacijskog stajališta, a posebna je pozornost dana brodu Carpathia i hrvatskim mornarima koji su sudjelovali u akciji spašavanja putnika s Titanica.

Hrvatski autor Slobodan Novković objavio je dvije knjige o potonuću Titanica koje proučava od svoje 14. godine: Titanic: između povijesti i mitologije i Hrvati u katastrofi stoljeća.

 

 

Autorica:

Petra Marinčić, 15. travnja 2014.

 

Ažurirala:

Ivana Folo, 13. travnja 2021.

 

Fotografija:

bit.ly/1esteC0

 

Izvori:

http://www.skole.hr/ucenici/os_visi?news_id=1932

http://stereoklip.com/home/?p=1335

http://www.zagrebancija.com/hr-kvartovi/prisjetite-se-hrvata-koji-su-bili-na-titanicu_317080

http://www.pfri.uniri.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=320:poziv-na-izlobu-titanic-carpathia-100-godina-poslije&catid=34:vijesti&Itemid=203&lang=hr