Svjetovi puni magičnih bića, čarolija i čarobnjaka, vilenjaka i drugih mitskih bića, godinama privlače publiku svih dobnih skupina. Dva najpoznatija serijala, Harry Potter i Gospodar prstenova očarat će vas bogatstvom priče, divnim likovima i emotivnim dijelovima. Ipak, koliko god prekrasne ove priče bile, nisu prikladne za sve dobne skupine.

Čarobni svijet magije i čudesnih bića, kakav je onaj u kojem živi i odrasta najpoznatiji čarobnjak današnjice, Harry Potter, ili onaj u kojem hrabri hobit Frodo nastoji spasiti svijet uništenjem jednog prstena, već godinama privlače publike svake dobi. Nastali prema istoimenim knjigama, ovi filmovi su toliko popularni da ćete teško naići na nekoga tko nikada nije čuo za jednog od ove dvojice heroja. Pa opet, iako žive u svijetu čarolija i druže se s mitskim bićima, ovi junaci nisu prikladni za djecu svake dobi.

Dok avanture kroz koje prolaze glavni likovi odraslima možda ne predstavljaju potencijal za strah, djeca mogu itekako negativno doživjeti neke od scena koje se izmjenjuju na malom ekranu. Razgovori koje vode likovi ponekad su suviše komplicirani da bi ih najmlađa publika mogla u potpunosti shvatiti, a prikazi borbi mogu uznemiriti čak i one malo starije. Posebno je to vidljivo u kasnijim filmovima o Harry Potteru, jer kako mali čarobnjak odrasta, susreće se sa sve većim opasnostima, koje poprimaju sve mračnije oblike (poput dementora, koji su vrsta demona koji se hrane ljudskom dušom i za sobom ostavljaju depresiju).

Vječna borba između dobra i zla, koja je u oba ova serijala snažno naglašena, daje snažnu pouku i uči publiku o vrijednostima pravog prijateljstva i zajedništva. Scene u kojima Sam pomaže iscrpljenom Frodi pokazuju koliko je zaista važno imati pravog prijatelja pokraj sebe kad ti je najteže, ali zbog prikaza borbi i smrti, ovaj serijal filmova bi trebalo pokazati samo starijoj djeci.

Dobna klasifikacija je smjernica, a ne pravilo

Portal Common Sense Media, jedan od najboljih šalabahtera za djecu i roditelje što se tiče prikladnosti medijskih sadržaja za određene dobne skupine, na svojim stranicama ima i klasifikaciju za ove filmove. Osim što nude informacije o medijskim sadržajima, nude i komentare publike, posebno djece i posebno odraslih, što može pomoći u odabiru sadržaja. Klasifikacije prema godinama više su smjernice nego pravila, i ponekad se ono što je prikladno za djecu od 12 godina, čak i starijoj publici može činiti preokrutnim, a s druge strane, neki drugi sadržaji mogu biti u redu i za djecu koja su mlađa od toga. Roditelji najbolje poznaju svoju djecu i znaju koji bi ih sadržaji mogli uznemiriti, a kad nisu sigurni, dobro je posavjetovati se sa stručnjacima.

Jesu li ovi filmovi prikladni za djecu mlađu od 12 godina?

Gledajući klasifikaciju spomenutih filmova, cijela trilogija Gospodara prstenova spada u kategoriju prikladnih sadržaja za djecu od 12 godina. Ovi filmovi prikazuju scene nasilja i nasilnih smrti, ali ne prikazuju seksualne sadržaje i ne koriste se neprimjerenim frazama. Ipak, u trilogiji se prikazuje konzumacija alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, i to u pozitivnom okruženju druženja među prijateljima, stoga bi takve scene mogle ostaviti pogrešan dojam na djecu.

Serijal o Harry Potteru ima drugačiju klasifikaciju od filma do filma. I dok su raniji filmovi u redu za mlađu publiku, kako serijal odmiče, tako se i klasifikacija mijenja. Djeca u dobi od sedam godina mogu pogledati prvi film, Harry Potter i kamen mudraca. Osmogodišnjacima je prikladan drugi nastavak serijala, Harry Potter i odaja tajni. O zatočeniku Azkabana snimljen je treći film po redu, koji je prikladan za djecu stariju od deset godina. Od četvrtog do osmog filma stručnjaci su preporučili da publika budu osobe od 12 godina ili starije. O razlozima smo već pisali, prikaz mračnih sila i nasilja povećava se kroz vrijeme, pa tako i filmovi postaju sve mračniji i strašniji.

Iako nisu svi navedeni filmovi prikladni za mlađu publiku, svaki od njih nosi snažne, pozitivne pouke, o kojima možete razgovarati i sa svojim mlađim ukućanima. Iz svijeta čarolija publika može učiti o zajedništvu, toleranciji, poštivanju različitosti, vrijednostima timskog rada i pravog prijateljstva. Pogledajte filmove zajedno i razgovarajte o svim ovim temama, pitajte djecu kako bi oni postupili da se nađu u situacijama u kojima su bili njihovi najdraži likovi i potaknite ih da se prepuste mašti.

 

 

Autorica:

Irena Domitrović, 4. svibnja 2020.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 24. kolovoza 2020.

 

Fotografija:

Harry Potter and the Order of the Phoenix, screenshot (Official Trailer, YouTube)

 

Izvori:

https://www.commonsensemedia.org/, posjećeno 24. kolovoza 2020.