Danijel Labaš redovni je profesor zaposlen na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i ECTS koordinator. Na Hrvatskim studijima predaje više predmeta s područja komunikologije i novinarstva, semiotike, etike, medijske pedagogije, religije i filma.

Gostujući je profesor poslijediplomskih interdisciplinarnih sveučilišnih studija Komunikologija i Kulturologija Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, doktorskog studija novinarstva Sveučilišta u Mostaru te specijalističkog studija Odnosi s javnošću Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Član je Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO), Matice hrvatske i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Predsjednik je Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu od 2008. godine i voditelj krovnog projekta „Djeca medija“ te je jedan od organizatora i suvoditelj „Komunikološke škole“ Matice hrvatske. Od 1998. godine predsjedava žirijem Glasa Koncila koji na „Danima hrvatskog filma“ dodjeljuje filmsku nagradu za promicanje etičkih vrijednosti na filmu „Zlatna uljanica“ te je autor i voditelj emisije „Okrugli stol“ Trećega programa Hrvatskog radija.