Igor Kanižaj, DKMK: „Reforme su potrebne, trebamo potpuno novi pristup medijskom odgoju!”

Panel „Djeca i mladi – izazovi života u medijskom svijetu“, održan je 21. studenog u LifeClass Termama Sveti Martin u sklopu 10. dana elektroničkih medija. Na panelu je predstavljen drugi dio istraživanja EU Kids Online – prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i roditelja te sigurnosti na internetu.

Glavna tema panela bila je medijska pismenost – treba li biti uključena u nacionalne strategije te kako se trenutno poučava u školama. Uz potpredsjednika DKMK-a, Igora Kanižaja koji je ujedno i nacionalni koordinator EU Kids Online istraživanja, na panelu su sudjelovali i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Dunja Potočnik, znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja, Gordana Kajić, ravnateljica Osnovne škole Kustošija, Zagreb, te Anita Kiš, nastavnica u Osnovnoj školi Većeslava Holjevca, Zagreb. Moderator panela bio je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Rezultati istraživanja, koji su se odnosili na korištenje medija u obrazovanju, pokazali su kako je potrebno da djeca koriste medije više za obrazovanje, a manje za zabavu. Komentirajući rezultate, Blaženka Divjak je istaknula kako je pred nama mnogo posla: „prvo je potrebna edukacija nastavnika i promjena načina podučavanja – treba učiti kako učiti i promijeniti obrazovne materijale”. Igor Kanižaj smatra da ima mnogo izazova, te da svi trebamo dati svoj doprinos. „Neke probleme smo zanemarili, kao i onaj da djeca ne traže pomoć kada su ih uznemirili. Reforme su potrebne, trebamo potpuno novi pristup medijskom odgoju kao što ga promovira Unesco” rekao je Kanižaj. Nadovezala se Gordana Kajić koja je istaknula da će škole biti zadovoljne ako se medijski odgoj jače uključi u nastavni program pa makar i kroz sate hrvatskog jezika i informatike. Ističe da su „i učitelji i roditelji pozitivno nastrojeni”. Prikazani su i kratki filmovi koje su snimili i montirali na mobitelu učenici OŠ Većeslava Holjevca. „Ne treba nam puno tehnologije nego edukacije”, zaključila je Anita Kiš.

Slijedila je ugodna rasprava i svi su se sudionici složili da je potrebna međusobna suradnja.