Glavna aktivnost projekta „We Play it Safe!“, petodnevna radionica za profesionalni razvoj za nastavnike i knjižničare, kao novi pristup učenju, održana je od 20. do 24. rujna 2021. godine u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Kroz igrifikaciju, igrajući uloge i rješavajući izazove, polaznici su stekli uvid u pojmove poput strojnog učenja (machine learning), kibernetičku sigurnost, nadzor podataka i druge teme povezane s porastom algoritamske personalizacije.

Sudionici su također zajednički radili na stvaranju jednostavnih digitalnih igara koje se mogu koristiti u radu s učenicima. Slijedom toga, do kraja ovog seminara, dobili smo niz potencijalno vrijednih koncepata dizajna koji se kasnije mogu razviti u multimedijske obrazovne igre kroz naredne cikluse dizajniranja i implementacije nakon službenog završetka programa. Najbolji polaznici nastavljaju rad na svojim projektima i nakon završetka radionice te će do kraja studenog predstaviti pilote digitalnih igara o medijskoj pismenosti.

 

O predavačicama:

Renee Hobbs je profesorica studija komunikologije i direktorica Laboratorija za medijsko obrazovanje na Sveučilištu Rhode Island. U našem projektu bit će voditeljica programa za obrazovanje učitelja. Napisala je 12 knjiga i 150 znanstvenih i stručnih članaka o obrazovanju za medijsku pismenost i ponudila programe profesionalnog razvoja u obrazovanju za medijsku pismenost na četiri kontinenta. Njezina knjiga Mind Over Media: Propaganda education for a digital age iz 2020. nudi pomni pogled na pedagogiju medijske pismenosti s posebnim naglaskom na suvremenu propagandu, uključujući algoritamsku personalizaciju zabave, informacija i uvjeravanja.

Anahita Dalmia kao predstavnica tvrtke ALTEREA, u projektu će pružit podršku pri implementaciji osmišljenog koncepta igre. Nedavno je diplomirala na Sveučilištu Južne Kalifornije, gdje je osnovala tvrtku Alterea, specijaliziranu za interaktivno obrazovanje i zabavu.ju zabave, informacija i uvjeravanja.