Sudjelovali smo na ,,Data based disinfo defense” konferenciji u Bratislavi u organizaciji Active Citizens Fund-a iz Slovačke.

Na konferenciji smo imali priliku čuti stručnjake iz Latvije, Češke, Poljske i Slovačke, a sudionici konferencije došli su iz Belgije, Hrvatske, Rumunjske i Mađarske.

 

Prvi dan konferencije posjetili smo Gerulata Technologies gdje smo se upoznali s njihovim najsuvremenijim alatima umjetne inteligencije koji pomažu analitičarima pri otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

 

Zatim smo posjetili GLOBSEC gdje se održala panel diskusija u kojoj su sudjelovali Jonáš Syrovátka s EUROPEUM instituta, Katarina Klingova s GLOBSEC instituta te Jozef Michal Mintal sa Sveučilišta Matej Bel.

Govornici su nas upoznali sa svojim alatima provjere točnosti informacija te izložili primjere svojih praksi.

 

Drugi dan konferencije održao se u kulturnom centru Nová Cvernovka gdje je dr. Mārtiņš Hiršs izložio prakse provedene u Latviji kao i stanje informiranosti zemlje.

Nakon prezentacije održala se još jedna panel diskusija. Tema su bile najbolje prakse suzbijanja dezinformacija. U diskusiji su sudjelovali Victor Breiner, internacionalni stručnjak za sigurnost, Karin Sedláková, savjetnica za komunikacije u Nacionalnoj agenciji za kibernetičku i informacijsku sigurnost, David Púchovský, voditelj projekta ,,Hoaxes and Frauds” te Tomáš Kriššák, stručnjak za sigurnost i komunikacijski konzultant u Gerulata Technologies.

Podijelili smo informacije o stanju zemalja iz kojih dolazimo te smo razmjenom najboljih praksi omogućili veću učinkovitost provjere svakodnevnih informacija.