[DEZINFORMACIJE POD POVEĆALOM DJECE] naš je novi projekt kojeg podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Osmišljen je kako bi razvijanjem kritičkog promišljanja o sadržaju medija i zaštite od dezinformacija učenici postali odgovorni korisnici (novih) medija.

U sklopu projekta predviđen je rad u tri škole – dvije škole u kojima će se provoditi projekt partneri su na projektu: OŠ Kustošija iz Zagreba i OŠ ”Vladimir Nazor’‘ iz Pisarovine, a kroz projekt će se uključiti i treća škola s područja posebne državne skrbi koju ćemo odabrati putem javnog natječaja. Cilj ovog natječaja je i mapiranje interesa škola iz područja posebne državne skrbi za daljnjom suradnjom i radom na području medijske pismenosti.

Projektne aktivnosti uključuju edukacije za učenike te stručne suradnike i učitelje koje će se provoditi nakon zimskih školskih praznika, a uskladit će se s Danima sigurnijeg interneta i Danima medijske pismenosti kada postoji povećan interes i kada je pozornost usmjerena na nove medije te izazove i prilike koje nose sa sobom.

Predstavnici učenika od petog do osmog razreda sudjelovat će na radionicama o dezinformacijama koje će obuhvatiti teorijske aspekte, primjere, vježbe i praktični rad. Tijekom radionica učenici će kreirati plakate ili prezentacije, a potom će ih predstaviti u svojim razredima i tako postati multiplikatori znanja.

Opći cilj projekta je educirati i osnažiti učenike za prepoznavanje dezinformacija i manipulacija medijskih sadržaja i tako smanjiti njihov negativan utjecaj. Ovim projektom omogućit ćemo učenicima da izvan redovnog odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja i vještine potrebne za sigurno, odgovorno i kvalitetno korištenje medija.

Također, cilj je odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti informacije, alate i resurse koji će povećati razinu njihova samopouzdanja i potaknuti ih da i oni sami učenike educiraju o dezinformacijama.

Partner na projektu je Udruga Pragma.