Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu će od siječnja do kolovoza 2017. provoditi projekt Djeca medija za aktivno građanstvo – treninzi medijske pismenosti u 11 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U okviru projekta održat će se cjelodnevni trening – radionice medijske pismenosti za predstavnike učenika od 5. do 8. razreda. Projekt je također namijenjen i njihovim roditeljima te nastavnicima i stručnim suradnicima. Stoga, osim edukacije djece, jedan od ciljeva projekta je upozoriti roditelje na moguće rizike i opasnosti koje mediji nose, dati korisne savjete i primjere kako aktivno mogu pridonijeti sigurnosti svoje djece i njihovom odgovornijem ponašanju, ali i kako mogu iskoristiti prednosti tehnologije i medija za zbližavanje cijele obitelji te razgovor o aktualnim i svakodnevnim temama.

Svaki trening medijske pismenosti detaljno je osmišljen i prilagođen dobi pojedine skupine polaznika. Uz edukativni i interaktivni dio kroz koji će sudionici dobiti jasniju sliku o važnosti medijske pismenosti, sudionicima će biti ponuđen i niz smjernica i ideja za različite radionice, igre i sve popratne sadržaje u području medijske pismenosti.

Treninzima medijske pismenosti želi se osvijestiti problem snažnog utjecaja medijskih sadržaja na ponašanje djece i mladih, što može dovesti i do poteškoća u školskom i obiteljskom životu. Osnovni cilj projekta je prenijeti znanje o medijima, popraćeno primjerima i praktičnim radom, kako bi sudionici postali aktivni provoditelji – multiplikatori medijske pismenosti, stoga će se sudionike radionica osnažiti i pripremiti za daljnje provođenje edukacija i projekata u području medijske pismenosti u njihovim školama, ali i široj lokalnoj zajednici.

U projektu sudjeluje 12 škola – partnera:

OŠ Sveti Martin na Muri, Sveti Martin na Muri (Međimurska županija)

OŠ Josipa Račića, Zagreb (Grad Zagreb)

OŠ „Vladimir Nazor“ Pisarovina, Pisarovina (Zagrebačka županija)

OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, Jalžabet (Varaždinska županija)

OŠ Nikole Andrića, Vukovar (Vukovarsko-srijemska županija)

OŠ Popovača, Popovača (Sisačko-moslavačka županija)

OŠ Grgura Karlovčana, Đurđevac (Koprivničko-križevačka županija)

OŠ Malinska – Dubašnica, Krk (Primorsko-goranska županija)

OŠ Antuna Kanižlića, Požega (Požeško-slavonska županija)

OŠ „Vladimir Nazor“ Neviđane, Neviđane, Pašman (Zadarska županija)

OŠ dr. Franje Tuđmana, Korenica (Ličko-senjska županija)

OŠ Stjepana Radića, Metković (Dubrovačko-neretvanska županija)