Projekt „Djeca medija za medijski pismenu Hrvatsku“ provodit će se od siječnja 2016. godine do kraja kolovoza 2016. u osam županija i gradu Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

CZKTxKzW0AAJj5z.jpg largeU svakoj od osnovnih škola-partnera u pojedinoj županiji održat će se Medijski dani na kojima će se kroz interaktivna edukativna predavanja o nekoliko relevantnih i aktualnih tema, između kojih se ističu mediji u obrazovanju, važnost i uloga medija u svakodnevnom životu, cyberbullying, medijski prikaz ljepote, nasilje u video igrama, nasilje u crtanim filmovima, ali i mnoge druge, učenicima od 1. do 8. razreda, učiteljima, nastavnicima stručnim suradnicima te roditeljima pokušati objasniti važnost medijskog odgoja za poboljšanje medijske pismenosti.

Interaktivna predavanja u potpunosti su prilagođena uzrastu učenika te osim teorijskog dijela potkrijepljenog rezultatima najnovijih istraživanja sadržavaju niz relevantnih primjera, smjernica i konkretnih savjeta.

Kroz projekt „Djeca medija za medijski pismenu Hrvatsku“ educirat ćemo djecu o pozitivnim i negativnim stranama medija, a njihove nastavnike i roditelje upozoriti na rizike i moguće prijetnje i opasnosti koje mediji nose te im dati korisne savjete i primjere kako mogu pridonijeti zaštiti svoje djece, ali i svojoj sigurnosti i odgovornijem ponašanju i korištenju svih, a posebno elektroničkih medija.

Cilj je projekta razvoj osviještenih korisnika koji prepoznaju važnost i ulogu medija u društvu, obrazovanju i svojem svakodnevnom životu, ali koji ujedno znaju sigurno i odgovorno koristiti medije, te zaštititi sebe i svoje bližnje od potencijalnih prijetnji u medijima. Nadalje, ti kritički osviješteni korisnici će dijeljenjem stečenih znanja biti i multiplikatori znanja čime će osnažiti svoju lokalnu zajednicu i poticati pozitivan razvoj djece i mladih.

Škole-partneri koje su sudjelovale u projektu:

20. siječnja 2016. – OŠ SV. Petar Orehovec, Sv. Petar Orehovec

12. veljače 2016. – OŠ dr. Jure Turića, Gospić

15. veljače 2016. – OŠ Vladimira Nazora, Pazin

18. ožujka 2016. – OŠ I.K. Sakcinskog, Ivanec

8. travnja 2016. – OŠ Stjepana Radića, Metković

5. svibnja 2016. – OŠ Marija Bistrica, Marija Bistrica

19. svibnja 2016. – OŠ braće Seljan, Karlovac

25. svibnja 2016. – OŠ Ivana Kozarca, Županja

27. svibnja 2016. – OŠ Kustošija, Zagreb