Naslovna fotografija: Predavačica DKMK-a Barbara Papac u OŠ 22. lipnja, Sisak, 2022. godine

Uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu završava provedbu projekta „I ja sam dio svijeta medija“ u Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno u osnovnim školama i vrtićima na području Sisačko-moslavačke županije.

Cilj projekta je povećanje dobrobiti djece predškolske dobi i učenika viših razreda osnovnih škola u smislu stjecanja kompetencija za uspješno korištenje medija, ali i stvaranje medijskih sadržaja, kao i prevencija ovisnosti o medijima i elektroničkog nasilja. U sklopu projekta smo održali ukupno 21 radionicu digitalne i medijske pismenosti za učenike viših razreda osnovnih škola iz Sisačko-moslavačke županije te 16 webinara o medijskoj pismenosti za njihove učitelje i roditelje s ciljem podizanja svijesti o načinima zaštite u virtualnom svijetu i poticanja promišljanja o medijskim sadržajima. U svrhu odmicanja od pasivnog korištenja medija i primicanja aktivnom sudjelovanju u svijetu medija, učenici su usvojili nove digitalne vještine potrebne za kreiranje medijskih sadržaja. U sklopu projekta održali smo i 12 webinara za roditelje i odgojitelje djece predškolske dobi s temom prevencije ovisnosti o medijima i medijskim sadržajima kod djece predškolske dobi.

Radionice

Izravni korisnici projekta, kojima su radionice bile namijenjene, bili su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz Sisačko-moslavačke županije. Svaka se radionica sastojala od dva školska sata; jedan je bio posvećen medijskoj, a drugi digitalnoj pismenosti. Uspješno smo održali svih 20 prijavljenih radionica u deset škola (po dvije radionice po školi), a dodatno je koordinatorica projekta volonterski održala još jednu radionicu za učenike Katoličke osnovne škole u Novskoj, pa smo tako održali ukupno 21 radionicu medijske i digitalne pismenosti. Njima smo obuhvatili 389 učenika iz OŠ Ivana Kukuljevića (Sisak), OŠ 22. lipnja (Sisak), OŠ Braća Ribar (Sisak), OŠ Ivan Goran Kovačić Gora (Petrinja), OŠ Galdovo (Sisak), OŠ Mate Lovraka (Petrinja), OŠ Sela (Sela), OŠ Glina (Glina), OŠ Ludina (Velika Ludina), OŠ Banova Jaruga (Banova Jaruga) te Katoličke osnovne škole u Novskoj (Novska).

Nakon svake radionice učenici su ispunili evaluacijske upitnike kako bismo dobili uvid u njihovo zadovoljstvo održanim aktivnostima, a navedeni broj sudionika u nastavku odnosi se na broj onih koji su ispunili evaluacijske upitnike, to jest 378 učenika.

Čak 97,9% učenika (N=378) radionicu je ocijenilo ocjenom odličan (5) i vrlo dobar (4) te 2,1% ocjenom dobar (3). Nitko od sudionika radionicu nije ocijenio ocjenama dovoljan (2) ni nedovoljan (1). Prema navedenim ocjenama možemo zaključiti da je velika većina učenika bila zadovoljna radionicom.

Nadalje, 96,3% učenika (N=378) misli da su ovakva predavanja korisna i da ih treba biti više, dok njih 3,7% misli suprotno. Na kraju evaluacijskog upitnika učenici su mogli napisati svoje komentare, preporuke, sugestije, pohvale ili kritike te su među ostalim naveli i sljedeće:

„Bilo je super i zabavno :)“,
„Meni je bilo baš fora!“,
„Sve je bilo sjajno. :)“,
„Predavanje je bilo zanimljivo i korisno.“,
„Sviđa mi se što smo tijekom predavanja naučili raditi svoju internetsku stranicu i video.“,
„Meni je ovo bilo odlično.“,
„Predavanja su super i sva djeca u Hrvatskoj ih trebaju čuti.“

Webinari

U sklopu projekta održali smo i 28 online predavanja, odnosno webinara za učitelje i stručne suradnike, roditelje učenika viših razreda osnovne škole, odgojitelje i roditelje djece vrtićke dobi. Naime, budući da roditelji često ističu kako su njihova djeca vještija u korištenju medija od njih samih pa, iako bi htjeli držati korak s njima i biti upoznati sa svim aktivnostima kojima se djeca bave, zbog brzih promjena trendova i nedostatka znanja često u tome ne uspijevaju. Stoga roditelje kroz naše edukacije informiramo o (često vrlo rizičnom) ponašanju djece u virtualnom svijetu te o potencijalnim opasnostima, a s obzirom na to da roditelji često ističu kako zbog poslovnih obveza ne stižu na predavanja, edukacije smo održavali u poslijepodnevnim terminima putem platforme Zoom.

Isto tako, s obzirom na to da sva istraživanja pokazuju kako učitelji i odgojitelji nisu dovoljno educirani za provođenje prijeko potrebnih programa medijske pismenosti, i njih smo zajedno sa stručnim suradnicama u školama i vrtićima u sklopu ovog projekta online edukacijama osnažili za što kvalitetniji i uspješniji rad s učenicima.

Webinare smo održali za učitelje OŠ Braća Ribar, OŠ Mate Lovraka, OŠ 22. lipnja, OŠ Galdovo, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Sela, OŠ Glina, OŠ Banova Jaruga te Katoličke osnovne škole u Novskoj, dok smo webinare za roditelje učenika viših razreda osnovne škole održali za OŠ Braća Ribar, OŠ Mate Lovraka, OŠ 22. lipnja, OŠ Galdovo, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Sela, OŠ Glina i OŠ Ludina. Webinare za odgojiteljice, kao i za roditelje djece vrtićke dobi, održali smo za DV Sisak Novi (Sisak), DV Sisak Stari (Sisak), DV Petrinjčica (Petrinja) i DV Bubamara (Glina). Dodatno smo snimke webinara isporučili i DV Kutina (Kutina), DV Radost (Novska), DV Lekenik (Lekenik), DV Ludina (Velika Ludina), DV Popovača (Popovača), DV Iskrica (Lipovljani) i DV Bambi (Sunja).

Za sad brojimo 529 sudionika webinara, a popisi sudionika nam još uvijek pristižu. Evaluacija webinara provedena je putem anketnog upitnika u Google obrascima, a ispunilo ga je 168 sudionika.

Rezultati pokazuju kako je 98,8% sudionika (N=168) odgovorilo pozitivno na pitanje je li im ovaj webinar bio koristan, dok je samo njih dvoje (1,2%) odgovorilo negativno. Svi sudionici, odnosno 100% (N=168) slažu se da su predavanja ovakvog tipa potrebna roditeljima. Da su ovakva predavanja potrebna učenicima slaže se 98,2% njih (N=167), dok ih 1,8% ne može procijeniti. Čak 97,6% sudionika smatra da su predavanja ovakvog tipa potrebna učiteljima (N=166) i odgojiteljima (N=168), a njih 2,4% ne može procijeniti.

Čak 99,4% sudionika (N=168) ocijenilo je webinar ocjenom odličan (5) i vrlo dobar (4), dok je jedan sudionik (0,6%) webinar ocijenio dobrim (3). Webinari nisu dobili nijednu ocjenu dovoljan (2) ni nedovoljan (1). Na kraju evaluacijskog upitnika, sudionicima smo postavili pitanje otvorenog tipa što bi im dodatno koristilo u ovakvim webinarima te im ponudili mogućnost da nam napišu svoje komentare, pohvale, kritike i prijedloge. Ovdje donosimo neke od odgovora:

„Izvrsno predavanje“,
„Webinar je koristan i poučan.“,
„Predavač odličan.“,
„Vrlo korisno predavanje i za nas roditelje i odgajatelje.“,
„Odličan webinar, osobito za roditelje predškolske djece. Hvala Vam“,
„Zanimljivo i inspirativno predavanje i za roditelje i osobe koje rade s djecom. Sama ppt prezentacija vrlo uočljiva, suvremena, jasna i šalje odlične poruke. Hvala!“,
„Hvala za predavanje koje je bilo jako korisno ne samo za mene kao odgojitelja djece predškolske dobi, nego da sve to mogu i svojim roditeljima prenijeti i osvijestiti ih o korisnosti/štetnosti medija i ovisnosti o njima.“,
„Jako dobro predavanje, uključeni podaci o istraživanjima, predškolska djeca su inače zanemarena u ovoj temi.“,
„Vrlo korisno i zanimljivo predavanje, pohvale predavaču.“,
„Pozitivno sam iznenađena razumljivošću i jednostavnošću webinara. Jako puno korisnih informacija“,
„Nadam se da će se medijski odgoj uvrstiti u naš obrazovni sustav, prijeko je potreban našoj djeci i mladima! Hvala, bilo je korisno i poticajno!“,
 „Odličan webinar, sadržaj i predavačica! Vrlo zanimljivo i edukativno. Kao zdravstvenoj voditeljici u vrtiću webinar mi je dao ideje za približavanje nekih apstraktnijih sadržaja djeci. Hvala!“

Projekt vodi doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša i koordinira Tina Hrubi, mag. comm., a traje do 31. kolovoza 2022. godine. Do sad smo ovim projektom obuhvatili ukupno 918 sudionika, a sigurni smo da ćemo do samog završetka projekta obuhvatiti i više od tisuću sudionika.

Veliko hvala svima na suradnji i sudjelovanju u ovom vrijednom projektu!

Autorica: Tina Hrubi, mag. comm.

Pogledajte videouratke koje su učenici viših razreda osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije izradili s našim predavačicama tijekom interaktivnih radionica: