U Portu je održana petodnevna radionica projekta na kojoj su sudjelovali ravnatelji, stručni suradnici, učitelji i lokalni stručnjaci iz područja medijske pismenosti u Portugalu. Izložene su povratne informacije nužne za kreiranje obrazovnog programa posvećenog predadolescentima, njihovim roditeljima i učiteljima.

U sklopu ASAP projekta ravnatelji i učitelji portugalskih osnovnih škola sudjelovali su u kreiranju novog obrazovnog modela na temu medijske pismenosti sa stručnjacima iz Italije, Slovenije, Portugala, Češke i Hrvatske koji su pokrenuli ovaj projekt.

„Od iznimne je važnosti uključiti odgojno-obrazovne djelatnike u proces stvaranja materijala i samih obrazovnih programa iz medijske pismenosti.“ rekla je koordinatorica projekta Patrizia Giordano s Fondazione Politecnico di Milano.

Kroz projekt će se raditi s učiteljima i ravnateljima osnovnih škola iz Slovenije, Portugala, Češke, Italije i Hrvatske.

Ciljevi projekta su promicanje stvaranja inkluzivnog školskog konteksta, promicanje pluraliteta i poštovanja te borba protiv internetskog nasilja i bilo kojeg oblika diskriminacije.

Trajanje projekta je tri godine, od rujna 2022. do listopada 2025. godine.

Primarni je cilj suradničkih partnerstava omogućiti organizacijama da povećaju kvalitetu i relevantnost svojih aktivnosti, razviju i učvrste svoje mreže partnera i time povećaju svoju sposobnost zajedničkog djelovanja na transnacionalnoj i međunarodnoj razini, ojačaju internacionalizaciju svojih aktivnosti, razmjenjuju novu praksu i metode te dijele i uspoređuju ideje. Također, njihov je cilj poticati razvoj, prenošenje i/ili provedbu inovativne prakse te provedbu zajedničkih inicijativa kojima se promiče suradnja, suradničko učenje i razmjena iskustva na europskoj razini. Rezultati bi se trebali moći ponovno koristiti, prenositi, dorađivati i, ako je moguće, imati izraženu transdisciplinarnu dimenziju.

Erasmus+ projekt u prioritetnim području KA220-SCH – Cooperation partnerships in school education čiji je koordinator Fondazione Politecnico di Milano (Italija) dok su partnerske organizacije PEPITA ONLUS (Italija), Associazione Le Nius (Italija), Cooperativa Deformacao e Animacao Cultural (Portugal), DOBA Fakulteta za uporabne poslovne in druzbene studije Maribor (Slovenija), ProEduca z.s. (Češka), Comprensivo Statale Via Bologna Bresso (Italija) i DKMK (Hrvatska).