Dani medijske pismenosti održali su se od 8. do 12. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Program je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj Dana medijske pismenosti je osvještavanje javnosti o medijskoj pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj održivih projekata medijske pismenosti te podrška odgojiteljima i nastavnicima pomoću edukacijskih materijala.

 

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu sudjelovalo je na Danima medijske pismenosti kao jedan od partnera projekta. Naši stručnjaci prof. dr. sc. Danijel Labaš, doc. dr. sc. Lana Ciboci i izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj sudjelovali su u stvaranju edukativnih materijala o “Prikrivenom oglašavanju”, “Poštivanju sebe i drugih u virtualnom svijetu” te o  “Ljudskom dostojanstvu, vrijeđanju, sramoćenju i govoru mržnje.” Na ovaj način, DKMK sudjeluje u naporima da medijska pismenost postane važna tema u obrazovanju. Učitelje i nastavnike se želi potaknuti da koriste materijale kako bi sa svojim učenicima mogli razgovarati o aktualnim temama i pitanjima koja ih muče. Osim učitelja i nastavnika, isti materijali su namijenjeni i roditeljima koji sa svojom djecom onda mogu razgovarati o temama koje se vežu uz medijsku pismenost. Edukativni materijali mogu se prelistati i preuzeti ovdje. Materijali su nastali uz potporu Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Tema ovogodišnjih Dana medijske pismenosti bila je poštovanje prema sebi i drugima u medijima. Razgovaralo se o pojmovima kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva, zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.

 

Foto: www.medijskapimenost.hr