Projekt je koji pruža podršku mladima kroz program prevencije elektroničkog nasilja i govora mržnje proizašlih iz nametnutih ideala ljepote u medijima s ciljem podizanja svijesti o utjecaju medijskih prikaza ljepote.

 

Od siječnja do kraja prosinca 2023. DKMK provodi projekt Elektroničko nasilje kao posljedica stereotipnih prikaza ljepote u medijima kojeg financijski podupire Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Cilj projekta je kroz edukativne programe medijske pismenosti djelovati preventivno, educirati i osnažiti mlade kako bi se smanjili slučajevi elektroničkog nasilja nad i među mladima s posebnim naglaskom na ideale ljepote koji se prikazuju u medijima. Ovim projektom želimo osvijestiti navedene probleme kod mladih kako bi bili upoznati sa svojim pravima, obvezama i mogućim posljedicama vlastitih djela u virtualnom svijetu. Naime, cilj je potaknuti mlade da aktivno i kritički promišljaju o medijskim sadržajima, ali i međusobnim odnosima u virtualnom prostoru te o odlukama koje donose. Posebno valja naglasiti da je danas online svijet postao jednak onom offline za velik broj mladih te ih želimo potaknuti da na internetu ne čine ono što ne bi činili i u stvarnosti. Također, želimo ih potaknuti da razgovaraju o svojim problemima te da se uvijek obrate osobama od povjerenja ako ih netko na internetu ponižava ili vrijeđa.

Učenicima Zdravstvenog učilišta iz Zagreba, Srednje škole Otočac i srednje škole Čazma ćemo kroz ukupno 12 predavanja predstaviti niz smjernica kojima mogu regulirati korištenje medija, pružiti im konkretne primjere elektroničkog nasilja proizašlog iz nametanja ideala ljepote iz stvarnog života, upoznati ih s hrvatskim i međunarodnim istraživanjima o stereotipima u medijima i medijskom prikazu ljepote te ih potaknuti na kritičko promišljanje o sadržajima na društvenim mrežama kako bi mogli razlikovati realno od nerealnog. Tako ćemo posljedično smanjiti broj slučajeva elektroničkog nasilje i govora mržnje na temelju fizičkog izgleda.

Na kraju, projekt će imati utjecaja i na neizravne korisnike tako što će podići razinu svijesti o elektroničkom nasilju i nerealnim medijskim prikazima ljepote putem edukativne brošure koju ćemo proizvesti u projektu te nagradnog natječaja koji će biti organiziran za sve srednjoškolce iz Hrvatske.

Partner ovog projekta je udruga Pragma.

Projekt se provodi uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.