Draga djeco i roditelji,

Hrabri telefon, zajedno sa Hrvatskim Telekomom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, pokrenuo je edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“ kojoj je cilj povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara.

U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara koji donosi cjeloviti pregled prednosti, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete kako se zaštititi od opasnosti. 

Digitalni vodič možete preuzeti OVDJE.

Kampanju „igrajmo na sigurno” podržao je i Ivan Rado poznat kao Malajski tapir, jedan od najpoznatijih hrvatskih YouTubera. „Kao što nas kroz život dočekuju brojni izazovi, tako postoje određeni izazovi koje moramo premostiti u svijetu gaminga. Vjerujem da se razumijevanjem pozitivnih i negativnih strana videoigara, prihvaćanjem dobnih granica na igrama i roditeljskim prihvaćanjem djeteta u svijetu u kakvom oni  nisu živjeli ti izazovi mogu premostiti”, izjavio je Rado.

 

 

Odabir online igrice

 • Dobna granica online igrice

Dobna razina igrice pokazuje ti koliko neprimjerenog sadržaja igrica uključuje. To su oni sadržaji koji uključuju različite pornografske i nasilne sadržaje, kao i one koji potiču mržnju i diskriminaciju bilo koje vrste.  Postoji i klasifikacija igara prema sustavu koji se zove PEGI i koji pozorno prati je li neka igra prikladna za određenu dobnu skupinu ili nije te se na taj način štiti djecu i mlade. Simboli koje ćeš pronaći na pakiranju ili omotu igre jasno će ti reći je li neka igra prikladna za tvoju dobnu skupinu. Dobnu granicu važno je poštovati jer te štiti od sadržaja kojima ne bi trebao biti izložen, a ako ona ne postoji, savjetujemo ti da razgovaraš s nekom odraslom osobom prije donošenja odluke hoćeš li je igrati.

 

Postavke privatnosti

 • dijeljenje osobnih podataka

Osobni podaci uključuju: tvoje ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona, školu i razred, datum rođenja, e-mail adresu te korisničko ime i lozinku. Jedan od važnijih koraka u održavanju sigurnosti dok igraš igrice su postavke privatnosti na različitim igraćim platformama. Te postavke ti pomažu da odabereš koji sadržaj želiš podijeliti i s kim. Važno je da zaštitiš ove podatke, jer ako ih drugi vide i imaju im pristup, mogu ih zloupotrijebiti.

 • provjeri kako se dodatno zaštititi

Mnoge igre imaju opcije prijavljivanja i blokiranja ako se dogodi da se iz bilo kojeg razloga osjećaš neugodno dok igraš. Ako te netko uznemirava možeš tu osobu/e blokirati ili „utišati“ da ne dobivaš njihove poruke tako da ti se onda te osobe više neće moći javiti. Ovaj korak dobro je napraviti prije nego počneš igrati kako bi znao sve mogućnosti i načine na koji se možeš brzo zaštititi u slučaju neugodnih situacija.

Neprimjereno ponašanje unutar igrice uključuje vrijeđanje, isključivanje, varanje, krađu online sadržaja ili osobnih podataka te hakiranje računa.

 

Obrati se odrasloj osobi

 • odrasle osobe mogu biti roditelji, drugi članovi obitelji, stručni suradnik u školi, stručnjak mentalnog zdravlja
 • ako te nešto uznemiri tijekom igranja igrice ili ti se nešto ne sviđa
 • ako nisi siguran u neke korake koji se od tebe traže u igricama

 

Brini o sebi i drugim igračima za vrijeme igre

 • Zapamti! U redu je gubiti. Poštuj druge igrače te brini o sebi za vrijeme igre jer te nitko nema pravo uznemiravati pod izlikom da se radi samo o igrici. Iako ti se može činiti da situacije u igrici i ostaju samo u igri, osjećaji koje ti ili drugi igrači doživljavate za vrijeme igranja stvarni su i utječu na vaš svakodnevni život.
 • Sjeti se! Imaš dovoljno vremena za sve – pronađi vremena u danu i za neke druge aktivnosti, pogotovo one koje nisu na internetu.
 • ako ti igranje postane izvor stresa potrebno je uzeti pauzu i odmoriti se

 

Znakovi kada online igrice imaju negativan utjecaj na tvoju svakodnevnicu

 • ako zbog igrica ne viđaš prijatelje i obitelj
 • ako igraš igrice umjesto da obavljaš školske ili druge zadatke
 • ako ti je teško prestati misliti o igranju
 • ako ne možeš uopće prestati igrati čak i kada trebaš spavati

 

Ako imaš dodatna pitanja, nedoumice i želiš saznati još informacija o temi online igranja, možeš nam se javiti na besplatni chat Hrabrog telefona, liniju za djecu na 116 111 ili nam poslati e-mail na savjet@hrabritelefon.hr.