Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu ponosni je nositelj inovativnog projekta We play it safe! Igrajmo sigurno!” koji je financiran sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

 

Glavni cilj projekta koji traje do kraja studenog jest unaprijediti kvalitetu obrazovanja za medijsku pismenost u Hrvatskoj kroz program profesionalnog razvoja koji koristi igrifikaciju za istraživanje algoritamske personalizacije, nadzora podataka i digitalne ekonomije.

 

Iskustveno učenje temeljeno na igrama sve je više prepoznato kao učinkoviti obrazovni pristup zbog svoje sposobnosti da angažira učenike, potakne emocionalno sudjelovanje i omogući im da obrađuju složene koncepte. Međutim, većina učitelja, knjižničara i stručnih suradnika ne posjeduje kompetencije za igradnju igara koje se mogu koristiti u odgojno-obrazovnom procesu. Osim toga vidljiv je i nedostatak učinkovitih, obrazovno usmjerenih i zanimljivih igara koje su usredotočene na teme i probleme medijske pismenosti. Na ove izazove odgovaramo kroz pet glavnih aktivnosti koje će se održavati do kraja studenog u Zagrebu.

 

  1. Petodnevna radionica s 25 nastavnika i knjižničara – Zagreb, 20. – 24. rujna 2021.
  2. Nacionalna konferencija za 70 nastavnika / učitelja / knjižničara i roditelja – Zagreb, 27. rujna 2021.
  3. Dva webinara za srednjoškolce
  4. Dva webinara za knjižničare
  5. Dva webinara za roditelje

 

Glavna aktivnost projekta „We Play it Safe!“ je petodnevna radionica za profesionalni razvoj za nastavnike i knjižničare, kao novi pristup učenju.  Kroz igrifikaciju, igrajući uloge i rješavajući izazove, učenici stječu uvid u pojmove poput strojnog učenja (machine learning), kibernetičku sigurnost, nadzor podataka, i druge teme povezane s porastom algoritamske personalizacije.

Sudionici će također zajednički raditi na stvaranju jednostavnih digitalnih igara koje se mogu koristiti u radu s učenicima. Slijedom toga, do kraja ovog seminara, imat ćemo niz potencijalno vrijednih koncepata dizajna koji se kasnije mogu razviti u multimedijske obrazovne igre kroz naredne cikluse dizajniranja i implementacije nakon službenog završetka programa. Najbolji polaznici nastavit će rad na svojim projektima i nakon završetka radionice te do kraja studenog predstaviti pilote digitalnih igara o medijskoj pismenosti.

20.7. na našim web stranicama i na društvenim mrežama objavit ćemo natječaj za nastavnike i knjižničare za sudjelovanje u besplatnoj petodnevnoj radionici koja će se održati od 20. do 24. rujna 2021. u Zagrebu. Za više informacija, pratite nas na našim društvenim mrežama i putem internetske stranice!

Za više informacija javite se na: info@dkmk.hr ili edukacija@dkmk.hr

 

O predavačima:

Renee Hobbs je profesorica studija komunikologije i direktorica Laboratorija za medijsko obrazovanje na Sveučilištu Rhode Island. U našem projektu bit će voditeljica programa za obrazovanje učitelja. Napisala je 12 knjiga i 150 znanstvenih i stručnih članaka o obrazovanju za medijsku pismenost i ponudila programe profesionalnog razvoja u obrazovanju za medijsku pismenost na četiri kontinenta. Njezina knjiga Mind Over Media: Propaganda education for a digital age iz 2020. nudi pomni pogled na pedagogiju medijske pismenosti s posebnim naglaskom na suvremenu propagandu, uključujući algoritamsku personalizaciju zabave, informacija i uvjeravanja.

Anahita Dalmia kao predstavnica tvrtke ALTEREA, u projektu će pružit podršku pri implementaciji osmišljenog koncepta igre. Nedavno je diplomirala na Sveučilištu Južne Kalifornije, gdje je osnovala tvrtku Alterea, specijaliziranu za interaktivno obrazovanje i zabavu.