Oksfordski profesor staroengleskog jezika i klasične filologije John Ronald Reuel Tolkien (3. 1. 1892. – 2. 9. 1973.) svoj bajkoviti svijet utkan kroz knjigu Hobbit počeo je uobličavati tijekom 1933. godine.

Nastanak bajke o hobitu

Tolkien je svoju mlađu djecu, devetogodišnjeg Christophera i četverogodišnju Priscillu, u to vrijeme uspavljivao pričama o čudnom liku nazvanom Bilbo i njegovim pustolovinama po nepoznatim zemljama. Kako bi radnju učinio zanimljivijom, s vremenom je počeo uključivati patuljke, čarobnjake, zmajeve i slična nadnaravna bića karakteristična za svijet bajki. Tako su se kockice počele slagati, a nekoliko godina ranije slučajno zabilježena rečenica dobit će svoj smisao i dotad nedefinirani junak Bilbo postaje hobit, pripadnik vrste dobroćudnih malih stvorenja sklonih lagodnom životu i ljenčarenju u dokolici.

Iako je u početku Hobbit bio samo bajka za Tolkienovu djecu, za mnoge je generacije to djelo puno više od toga. Kako je ova knjiga utjecala na živote mnogih generacija? Prije svega, hobit Bilbo Baggins ima sličnosti s mnogima od nas, bez obzira na svoj maleni rast i dlakave noge. On voli čaj, tost, pekmez i kisele krastavce, ima ormare pune odjeće i smočnice pune hrane, voli pogled sa svog mirnog prozora i nema baš puno želje vidjeti što se krije u daljini. To je osoba koja voli uživati u svom životu, pokušavajući ga pri tome učiniti što lagodnijim, mirnijim i ljepšim. Sve do dana dok ga čarobnjak Gandalf ne odluči priključiti družini patuljaka koja se želi vratiti svojoj postojbini, planini Erebor i među blagom skrivenim u njezinu podzemlju pronaći čarobni dijamant koji će im pomoći vratiti njihovo izgubljeno kraljevstvo. Ta će neočekivana avantura Bilba uvući u niz događaja, novih spoznaja i poznanstava – upoznat će vilenjake, sudjelovati u okršajima sa zlim orcima i divovskim paucima, te na kraju odigrati ključnu ulogu u finalnoj bitci sa zmajem Smaugom i mračnim silama.

Radnja i pouke priče

Bilbovo putovanje od udobnosti njegova doma u Shireu do planine Erebor ogledalo je putovanja svakog čovjeka kroz život. I to ne samo onih lijepih  životnih dijelova, što će na kraju Bilbo i sam shvatiti. Kroz tu pustolovinu, Bilbo Baggins razvija svoju ličnost, postaje sve razumniji, odrasta, a jasnoća donošenja odluka sve više mu pomaže prebroditi svakodnevne neprilike. Uz to, ova bajka pomaže u pokazivanju razlike između dobra i zla, ponajprije kroz prsten koji čini neku nevidljivu granicu između tih dvaju polova, te kroz odnos u družini i upoznavanje različitih likova, kao i prijateljstvo kao temelj izlaska iz nametnutih teškoća. Na kraju avanture, vrativši se kući, Bilbo postaje sasvim druga osoba, svjesna čitavog tog opasnog i predivnog svijeta, a koji njegovi sumještani izbjegavaju, u strahu da će im narušiti sigurnost uljuljkane svakodnevice.

Filmska trilogija – dobre i loše strane

Ova knjiga ima i svoje trodijelno filmsko uprizorenje pod redateljskom palicom Petera Jacksona čiji je prvi nastavak „Hobbit: Neočekivano putovanje izašao 2012. godine, drugi dio „Hobbit: Smaugova pustoš” 2013., te zadnji nastavak „Hobbit: Bitka pet vojski“ 2014. godine. Najveća kritika svim filmovima ide na dužinu jer je knjiga Hobbit vrlo mala, od nekih stotinjak stranica, te pri razvučenosti djela na tri filma gubi se na dramatici. Međutim, unatoč tome to je jedna vrlo uzbudljiva trilogija koja zaljubljenike drži prikovane uz sjedala, svojom ljepotom kadrova, širokim planovima u kojima se prikazuje priroda i sve to uz izvrsnu glumu i odlične filmske efekte. Jedino se može postaviti pitanje opravdanosti postojanja velike količine nasilja koja je prisutna u ovoj filmskoj trilogiji i je li se ta količina mogla kako ublažiti. No, kako je i knjiga prešla put od bajke za Tolkienovu djecu do odraslih obožavatelja, tako je i s filmovima. Tolkienova djela prvorazredna su poslastica za sve one koji vole odlutati putevima mašte. Tolkien nije ni mogao sanjati kako će ga njegove priče nadživjeti, stvarajući širok krug poklonika.

 

 

 Autor:

Mehmed Hatipović, 3. siječnja 2014.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 28. kolovoza 2020.

 

Fotografija: 

https://bit.ly/3lrCb36