Hladnoća, rukavice i kapa, mnoštvo lampica i puni trgovački centri. Sasvim je jasno da se nalazimo u najljepšem mjesecu u godini u kojem je sve u božićnom duhu. No, prosinac ne donosi samo najljepši blagdan u svačiji dom, već i priliku mnogima da naprave još jednu božićnu reklamu sa zaraznom melodijom koju će ljudi i djeca pjevušiti na ulicama.

Božićna reklama jedna je od važnijih sastavnica u svijetu oglašavanja jer znamo da blagdansko vrijeme pretpostavlja kupnju poklona za svoje najdraže, a oglašivači su tu kako bi nam pružili inspiraciju i ideju za kupnju. Već smo se naviknuli na to da nas božićnim reklamama “bombardiraju” i mjesec dana prije samog Božića, a i pomirili smo se s tim da je komercijalizacija blagdana sve jača. Reklama kao vrsta komunikacije koja ima cilj informirati publiku o određenom proizvodu, također ima viši cilj – uvjeriti publiku na kupnju prikazujući proizvod u najboljem mogućem svjetlu. Često se igraju našim emocijama i stvaraju u nama potrebu za određenim proizvodom, a da mi toga nismo ni svjesni.

Koja je vaša prva asocijacija kada na reklami čujete zvonku melodiju i vidite obitelj na okupu za večerom? Primjećujete li bocu Coca Cole na stolu koja posebnom magijom uljepšava Blagdane? Mnogi vole reći da Božić nije Božić dok nema božićnih reklama Coca Cole i iskreno im se raduju jer ih asocira na blagdanski ugođaj i automatski u njima budi osjećaj blagdanske uzbuđenosti i topline. Reklame tog branda postale su svjetski poznate prije mnogo godina. Naime, Coca Cola je svoje božićno oglašavanje započela još davne 1920. godine u časopisima, kao što je The Saturday evening post. Na početku svima poznati Djedica nije izgledao kao što ga danas svi poznajemo. Naime, kroz 20. stoljeće mijenjao je boje odijela, od ljubičaste do zelene, a kada je Coca Cola počela u svojim reklamama koristiti djedicu u crveno-bijelom odijelu, rodio se današnji Djed Mraz kakvog svi znamo. Danas su ove reklame najpoznatnije i naljepše božićne reklame koje mnogima izmame osmijeh na lice, no možete li izdvojiti još koju božićnu reklamu na koju tako reagirate?

Sviđa li vam se ova reklama?

 

https://www.youtube.com/watch?v=KOE7-pJIP0k

Sa sigurnošću možemo reći da božićno vrijeme svima donosi uzbuđenje i radost, a mnogim tvrtkama donosi i veliku zaradu. Velik broj industrija ne štedi na marketingu u vrijeme blagdana jer je jasno da su blagdani stvoreni za darivanje i da svi žure u trgovine po poklone za najdraže. Reklame su tu kako bi nas inspirirale i unatoč tome što mislimo da smo imuni na njih, one svejedno ulaze u našu svijest. No, u blagdansko vrijeme malo tko razmišlja o negativnim utjecajima oglašavanja. Naprotiv, prepustimo se blagdanskom duhu i uživamo u reklamama koje nam često izmame osmijeh na lice jer nas podsjećaju na ljepotu Božića.

 

 

Autorica:

Antonija Radošević, 27. prosinca 2013.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 2. prosinca 2020.

 

Fotografija: 

https://www.hellomagazine.com/imagenes/travel/2019111280473/coca-cola-christmas-truck-uk-tour-dates-2019/0-388-355/coca-colatrucktour2019-t.jpg?filter=w600&interpolation=lanczos-normal&downsize=0.75xw:*&output-format=progressive-jpeg&output-quality=70

 

Izvori: 

http://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/cim-se-oni-pojave-sve-je-jasno-praznici-nam-stizu.html,

http://www.coca-colacompany.com/holidays/the-true-history-of-the-modern-day-santa-claus,

http://www.prevare.info/02Top10/03_CocaCola.html

www.youtube.com