Najnovija predstava za tinejdžere Teatra Tirena “Mreža” bavi se društvenim mrežama, a u veljači, mjesecu u kojem se obilježava Dan sigurnijeg interneta, imat će 15 izvedbi u 10 različitih gradova diljem Hrvatske!

Društvene mreže omogućile su da svatko ima platformu za izražavanje. Do izražaja dolaze glasovi pojedinaca, no istodobno ne postoji nikakvo reguliranje informacija koje ti glasovi plasiraju. Stvari se često uzimaju zdravo za gotovo, a kritičko mišljenje se ne razvija dovoljno.

Predstava “Mreža” koja je od premijere u studenom odigrana desetak puta bavi se time kako uspješno “navigirati” virtualnim svijetom u kojem su mjerne jedinice broj pratitelja, broj srca ispod posta i broj pregleda. Reakcije na predstavu vrlo su pozitivine, ciljanoj tinejdžerskoj publici se sviđa, prepoznaju se u mnogim stvarima.

Kroz predstavu pratimo priču o dvoje influensera koji su na društvenim mrežama preplavljeni negativnim komentarima, prijetnjama i uvredama. Usprkos svojim nesuglasicama, odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem followerima pokušavaju skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža. U videima obrađuju teme kao što su trollovi u komentarima, govor mržnje, sigurnost, virtualni identiteti, cyberbullying, opasni izazovi, posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža…

Predstavu autorski potpisuju redateljica Iva Olujić i dramaturginja Nina Horvat, u predstavi igraju Veronika Mach i Luka Šatara, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Paulić, oblikovanje zvuka Jona Jovanović, oblikovanje svjetla Alen Marin, a za dizajn vizuala zaslužna je Ana Goja.

Autorski tim predstave smatra da “Mreža” za osnovnoškolsku publiku služi kao svojevrsna prevencija i dublje upoznavanje s temom o kojoj možda ne znaju baš sve, a kad je riječ o srednjoškolcima, smatramo da predstava služi kao svojevrsni poligon za razmišljanje i propitivanje dosadašnjih stavova.

Predstavu su sufinancirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, a podržali su ih Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Centar za sigurniji internet.

Uz predstavu je pripremljen i metodički materijal pomoću kojeg nastavnici sa svojim učenicima mogu dublje proraditi temu predstave. Kao popratni program uz predstavu osmišljene su i dramske radionice na teme kritičkog mišljenja, virtualnih identiteta postavljanja granica, cyberbullyinga, digitalnog detoxa i digitalne ovisnosti.

Teatar Tirena kroz medij kazališta već godinama progovara o aktualnim temama s ciljem poticanja kritičkog mišljenja djece i mladih te njihovog kreativnog i estetskog odgoja. Kroz svoje predstave Tirena potiče dijalog između obrazovnog i kulturnog područja te ojačavamo svijest o kazalištu kao aktualnom mediju koji postavlja pitanja i potiče na razmišljanje.

U Tireni je do sada postavljeno 45 predstava hrvatskih autora, tiskane su 4 zbirke igrokaza za djecu i mlade te priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, pokrenuta je online platforma “Kazališni šalabahter” i proveden je EU projekt “Klikni s kazalištem”. Teatar Tirena partner je u mnogim međunarodnim projektima, suorganizator znanstveno – umjetničkih simpozija o dramskoj pedagogiji i mjesto umjetničko-pedagoške prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija Dramske pedagogije.