Predstavljamo u potpunosti inovativan program medijskog obrazovanja  “Medijski jak – kao superjunak!” koji je započeo s provedbom u lipnju 2023. godine, a u njemu će sudjelovati učenici drugih razreda iz četiri osnovne škole tijekom tri godine trajanja projekta (2023. – 2026.).

Opći cilj programa je doprinijeti jačanju osobnih kompetencija i socijalnih vještina učenika razredne nastave kroz kontinuirano medijsko obrazovanje tijekom kojeg ćemo učenike izravno osnažiti za kritički usmjereno, proaktivno, sigurno i promišljeno kretanje u medijskom svijetu te ih potaknuti na korištenje raznih pozitivnih aspekta medija.

U programu sudjeluju OŠ Augusta Šenoe iz Zagreba, OŠ Mihaela Šiloboda Sveti Marin pod Okićem, OŠ Katarine Zrinski Krnjak i OŠ 22. lipnja Sisak, a u svakoj školi ćemo tijekom svake godine provedbe održati edukaciju jednom mjesečno – ukupno 9 edukacija – koje će obuhvatiti četiri tematske cjeline. Prije početka i na kraju svake cjeline učenici će ispuniti kratki obrazac kako bismo mogli konkretno mjeriti njihovu razinu medijske pismenost. Također, jedno veće istraživanje bit će provedeno na kraju programa, odnosno nakon tri godine sudjelovanja učenika u programu medijskog odgoja. To istraživanje će biti od javnog interesa te ćemo ga koristiti kao glavnu referencu za znanstveno mjerljivu potrebu provođenja kontinuiranog medijskog obrazovanja učenika, ali i kvalitete provedenog programa.
Uz to, važan dio programa je razvoj edukativnih i radnih materijala koje su kreirali naši stručnjaci, a prate prvi Kurikul medijskog obrazovanja za osnovne škole. Time ćemo imati cjelovite materijale potrebne za rad s učenicima – za koje učitelji stalno ističu da ih nedostaje. Na kraju svake godine snimit ćemo i video uradak u svakoj školi u kojem će glavni protagonisti biti upravo učenici te će predstaviti naučeno te pružiti poticaj ostalima i postati multiplikatori znanja u svojoj zajednici.

Cilj programa jest stvoriti medijski pismene učenike koji će koristiti svoje novo usvojeno znanje i vještine  za vlastiti razvoj i boljitak, a time i smanjiti rizik od socijalne isključenosti.

Program podupire Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te zaklada Hrvatska za djecu.