Princeza na zrnu graška, Snježna kraljica, Ružno pače, Mala sirena, Djevojčica sa šibicama samo su neke od bajki Hansa Christiana Andersena. Ovaj danski pisac osvojio je djecu i odrasle najljepšim bajkama svijeta, te zato ostaje živjeti u sjećanjima mnogih čitateljskih generacija. Unatoč nekim drugim vremenima i prodoru novih autora dječjih knjiga, Hans Christian Andersen još uvijek je nezaobilazno štivo za one najmlađe. Njegov lik i djelo iz godine u godinu obilježava se Međunarodnim danom dječje knjige.

Na rođendan danskog pisca Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, tradicionalno se obilježava Međunarodni dan dječje knjige (engl. International Children’s Book Day). Već 54. godinu za redom nastoji se potaknuti pojedince da se prisjete svojih najdražih književnih djela koja su im obilježila djetinjstvo te ukazati na značaj novih dječjih knjiga koje tek traže svoje čitatelje.

Ovaj se dan u brojnim hrvatskim školama i knjižnicama obilježava prigodnim izložbama, predavanjima, radionicama te različitim manifestacijama na kojima učenici izlažu svoje samostalne radove.

Dječje knjige pisane su jednostavnim stilom, a kroz svoje stranice nastoje upoznati djecu s različitim pojavama u životu. Djeca čitanjem knjiga uče kako biti odgovoran prema sebi i drugima, zašto je važno učiti, ali i pronaći vrijeme za igru. Autori dječjih knjiga to često čine na smiješan, ali vrlo poučan način. Ponekad i odrasli zaborave da bi se uz dječju knjigu mogli nasmijati, razveseliti i zaboraviti na svakodnevne brige. Zato, odrasli, uzmite svoju omiljenu knjigu iz djetinjstva, prolistajte nekoliko stranica i uplovite u svijet mašte i bajki, slikovnica i ostalih edukativnih znanja za djecu. Današnji dan vas na to i potiče.

 

 

Autorica:

Petra Begović, 2. travnja 2014.

 

Ažurirala:

Ivana Folo, 30. ožujka 2021.

 

Fotografija:

http://bit.ly/1ebdJsw

 

Izvori:

http://www.gku-bcu.hr/hr/arhiva/437-dan-djecje-knjige.html

http://internationalchildrensbookday.wordpress.com/

http://www.ibby.org/index.php?id=269.