Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo je još jedan projekt Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. Radi se o vrlo velikom i važnom projektu koji ćemo provoditi u području od posebne državi pogođenom potresu – našoj dragoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Projektu „I ja sam dio svijeta medija“ cilj je povećanje dobrobiti djece predškolske dobi i učenika viših razreda osnovnih škola u smislu stjecanja kompetencija za uspješno korištenje medija, ali i stvaranje medijskih sadržaja. Stoga ćemo u prvom dijelu projekta održati 20 radionica digitalne i medijske pismenosti za učenike viših razreda osnovnih škola iz Petrinje, Gline i Siska, te 16 webinara o medijskoj pismenosti za njihove učitelje i roditelje s ciljem podizanja svijesti o načinima zaštite u virtualnom svijetu i poticanja promišljanja o medijskim sadržajima. U svrhu odmicanja od pasivnog korištenja medija i primicanja aktivnom sudjelovanju u svijetu medija, učenici će usvojiti nove digitalne vještine potrebne za kreiranje medijskih sadržaja.

U drugom ćemo dijelu projekta održati 12 webinara za roditelje i odgojitelje djece predškolske dobi s temom prevencije ovisnosti o medijima i medijskim sadržajima kod djece predškolske dobi. Budući da su pandemija, kao i potres koji je pogodio ova područja zasigurno utjecali na mentalno zdravlje ljudi, a posebice djece, angažman naše partnerske udruge Pragma od velikog nam je značenja u ovom projektu.

Projekt će voditi doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša i koordinirati Tina Hrubi, mag. comm., a trajat će do 31. kolovoza 2022. godine.

 

Autorica: Tina Hrubi, mag. comm.

Fotografija: Volonterka DKMK-a Dunja Nekić u OŠ 22. lipnja, Sisak, 2021. godine