Središnji državni ured za demografiju i mlade je među projektima usmjerenim mladima financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2021. godinu dodijelio i Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu za projekt „Posljedice razmjene seksualnih sadržaja među mladima i njihova prevencija“.

Kako bismo mladima – srednjoškolcima – pomogli u suočavanju sa svim izazovima koje razvoj novih medija stavlja pred njih, kroz edukacije medijske pismenosti o elektroničkom nasilju s naglaskom na pojave sekstinga i seksualnog iznuđivanja, izravno ćemo ih osnažiti kako bi stečena znanja mogli primijeniti u stvarnosti i time prevenirati neželjene posljedice.

Projekt će sadržavati radionice za učenike srednjih škola, webinare za sve zainteresirane roditelje te webinare za sve nastavnike i stručne suradnike. Kroz edukacije ćemo obuhvatiti sve segmente teme sekstinga kojima je cilj podizanje svijesti i promišljanje o rizicima prilikom dopisivanja s nepoznatim osobama online te primanju seksualnih sadržaja na društvenim mrežama te putem aplikacija za komunikaciju.

Također, u održavanju edukacija sudjelovat će i udruga Pragma, partner na projektu, kroz webinare za zaposlenike škola o pružanju psihosocijalne podrške mladima.

U sklopu projekta bit će izrađena i digitalna publikacija koja će obuhvaćati glavne savjete mladima iz održanih radionica, kao i video materijal, koji će po završetku projekta biti objavljeni na našim internetskim stranicama.

Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša, a koordinatorica Ivana Folo, mag. comm. Projekt će trajati do 31. prosinca 2022. godine.

 

Autorica: Tina Hrubi, mag. comm.

Fotografija: canva.com