Osobe sa sindromom Down mogu se integrirati u predškolske, školske pa čak i visokoškolske ustanove. Njihovo se obrazovanje odvija prema prilagođenom programu koji podrazumijeva sadržajnu i metodičku prilagodbu učenikovim jakim stranama. Osobe sa sindromom Down mogu se zaposliti, samostalno živjeti, imati potomke. Međusobnom suradnjom stručnih osoba i svih koje sudjeluju u procesu možemo pomoći na razne načine, a jedan od njih je senzibilizirati djecu u ranijoj dobi, ali i odrasle.

Što se tiče izraza koji treba upotrebljavati kod djece, on glasi: djeca s poteškoćama u razvoju budući da se radi o biološkim teškoćama koje ometaju sposobnost razvoja i učenja. Kod odraslih se sindrom Down obilježava izrazom: osobe s invaliditetom.

Što znamo o trisomiji 21 ili sindromu Down?

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao „trisomija 21“. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Budući da se tijekom diobe spolnih stanica 21. kromosom kopira tri puta, 21. ožujak simbolično je odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down.

 

Autorica:

Jasmina Vinčić, 21. ožujka 2013.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 19. ožujka 2021.

 

Fotografija:

unsplash.com