Program “Od medijske kulture do nenasilja” provodili su članovi DKMK-a i projekta “Djeca medija” u suradnji i uz potporu Grada Velike Gorice za više od 1300 učenika 4. i 7. razreda velikogoričkih osnovnih škola od 18. listopada do 12. studenoga 2013.

Velikogorički osnovnoškolci sudjelovali su tako u edukativnim i interaktivnim predavanjim u kojima su mogli naučiti sve o tome kako prevenirati nasilje putem novih medija, kako se od njega zaštititi, ali i saznati nešto više o dobrim i pozitivnim aspektima novih medija i društevnih mreža s kojima se svakodnevno susreću. Tema „Kako se zaštititi od nasilja na Facebooku?“ bila je namijenjena učenicima četvrtih razreda  dok su učenici sedmih razreda imali priliku slušati predavanje na temu: „Cyberbullying: nasilje putem novih medija“

U projektu je sudjelovalo sedam matičnih te njihove područne škole (ukupno osamnaest osnovnih škola).

Ugovor o provođenju programa „Od medijske kulture do nenasilja“ s Gradom Velikom Goricom, odnosno gradonačelnikom Draženom Barišićem, potpisao je predsjednik Društva Danijel Labaš 14. svibnja 2013.

U sklopu programa osmišljena je i izdana Brošura “Dobro došli u svijet interneta. Sigurni uz Djecu medija” koju je dobilo više od 1300 učennika i njihovih učitelja i profesora. Brošura je edukativnog karaktera. Namijenjena je svima. Na zanimljiv i moderan, mladima pristupačan i prihvatljiv način donosi informacije o povijesti društvenih mreža i interneta, pozitivnim i negativnim stranama interneta, istinitim pričama korisnika te savjetima kako se zaštititi. Osim djeci i mladima, namijenjana je i njihovim roditeljima i učiteljima – svima koji se žele informirati i educirati. Autori brošure su magistri komunikologije Lana Ciboci, Leali Osmančević i Davor Trbušić pod vodstvom doc. dr. sc. Igora Kanižaja i prof. dr. sc. Danijela Labaša. Lektorirala je Jelena Gazivoda, mag. croat, mag. comm. Prijelom i dizajn: Andro Škerlj, Tisak Markulin d.o.o. Izdana je u listopadu 2013.

U okviru programa “Od medijske kulture do nenasilja” provedeno je i istraživanje o nasilju putem novih medija čiji se rezultati trenutno obrađuju.

Fotografije s predavanja i radionica možete pogledati na internetskim stranicama škola:

OŠ Velika Mlaka – učenici četvrtih razreda (5. studenoga 2013.)

OŠ Velika Mlaka – učenici sedmih razreda (29. listopada 2013.)