Truman Burbank je po rođenju posvojen od strane televizijske kompanije. Ova će vam se rečenica učiniti jako neobičnom ako niste upoznati s radnjom filma Trumanov show, koji je vrlo zanimljiv ne samo zbog koncepta priče, nego i zbog problema današnjice na koje ukazuje.

Radnja i ideja filma Trumanov show

Život Trumana Burbanka bio bi sasvim običan da ne postoji jedna bitna značajka koja taj život čini vrlo neobičnim – on je dijete reality emisije. Njegovo rođenje bilo je stvarno, ali od tog trenutka nadalje sve je oko njega fabricirano kako bi se zadovoljile potrebe publike za stvarnim, neodglumljenim emocijama. Dakle, njegovi otac i majka, najbolji prijatelj iz djetinjstva, supruga, susjedi, pa čak i susjedov pas, glumci su unajmljeni za potrebe emisije koja se prikazuje 24 sata dnevno već 30 godina. Svi godinama uspješno igraju svoje uloge, osim Trumana kojem je taj isti scenarij – stvarni život. Kako bi sve bilo potpuno realistično, stvoren je i poseban grad na otoku iz kojeg Truman nikad ne izlazi, što je uvjetovano njegovim velikim strahom od mora, osiguranim insceniranom tragedijom iz djetinjstva. Diljem tog grada postavljeno je više od 5000 kamera koje prate Trumana doslovce od njegovih prvih koraka.

Kako bi pobjegao iz tog svijeta, kako bi se uopće probudio i shvatio da je lažan, a zatim i kako bi otkrio način da iz njega izađe, Truman mora pobijediti sve obrasce ponašanja i razmišljanja kojima je uvjetovan od djetinjstva. Jesu li time scenaristi i nama poručili da smo uvjetovani televizijom i svijetom kojeg nam ona servira; moramo li i mi nadići brojne obrasce na koje smo tako dobro već naviknuti?

Nastranost današnjih reality emisija

Film ne samo da propituje etiku stvaratelja medijskih sadržaja, već i naš vlastiti moral kad se zadovoljavamo, a na kraju i tražimo sadržaj koji nam nude. Neuvažavanje privatnosti, opsjednutost slavnim osobama, glorificiranje materijalnog bogatstva i na kraju, granice koje smo spremni brisati da bi tu zabavu postigli. Što nam nude popularne reality emisije? Djevojčice  koje se oblače u provokativnu odjeću, šminkaju, koriste umjetne nokte, trepavice i sprejeve za samotamnjenje radi natjecanja ljepote (Toddlers in tiaras); djevojke koje su neplanirano zatrudnjele sa samo 16 godina (16 and pregnant), planetarno popularnu obitelj Kardashian čiji se poslovni uspjeh temelji na kamerama koje obilježavaju svaki trenutak njihove intime; mladenke koje se bore za mnogobrojne plastične operacije kako bi njihovo vjenčanje bilo “savršeno” (Bridalplasty) i tako dalje. Osim što je koncept privatnosti potpuno ogoljen, pojavljuju se i sve nastraniji koncepti koji se uspješno prodaju i postižu visoku gledanost. Nameće se pitanje dokle seže naša pohlepa za zabavom na ekranima.

Kako se nositi s tim?

Pozitivan ishod filma ostavlja mjesto pozitivnom shvaćanju budućnosti – nije nemoguće pobjeći iz umjetne lagodnosti.  Kad uviđa istinu o tom svijetu, Truman ga odbacuje i odlazi iz njega kako bi našao bolju, značajniju egzistenciju, što i nama ostavlja nadu da možemo napraviti isto. Ne moramo odbaciti medije, ali se možemo distancirati od komfora kojeg nudi medijski zasićena kultura i biti spremni živjeti u svijetu kakav on zapravo jest.

 

 

Autorica:

Mirta Andrlon, 29. siječnja 2014.

 

Ažurirala:

Tina Hrubi, 28. kolovoza 2020.

 

Fotografija: 

https://bit.ly/31BPXbG