Koordinatorica projekta „Prevencija, a ne intervencija!“ Tina Hrubi, mag. comm., u sklopu druge godine projekta održala je tri predavanja za šeste razrede u OŠ Šćitarjevo i jedno predavanje za šestaše OŠ Eugena Kumičića.

Cilj predavanja za učenike bio je prevencija neprihvatljivog ponašanja u virtualnom svijetu u svrhu smanjenja broja slučajeva elektroničkog nasilja i ovisnosti o videoigrama i novim medijima, te posebno popularnim društvenim mrežama poput TikToka, Snapchata, Instagrama i drugih.

Podsjećamo, radi se o trogodišnjem projektu koji podupire Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Provedba prve godine projekta uspješno je završena, te je projekt ušao u drugu polovinu druge godine provedbe.

Cilj prve godine bio je edukacija roditelja i odgojitelja o ovisnosti o medijima i medijskim sadržajima kod djece predškolske dobi, te njezinim karakteristikama, s posebnim naglaskom na prevenciju ovisnosti, a primarni korisnici bile su odgojiteljice svih velikogoričkih gradskih dječjih vrtića: Velika Gorica, Ciciban, Žirek i Lojtrica, kao i roditelji predškolske djece istih vrtića.

Tako su u sklopu prve godine projekta prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj i doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša održali ukupno 10 webinara za odgojiteljice i 5 webinara za roditelje, te napisali priručnik „Mediji i djeca predškolske dobi: Priručnik za odgojitelje u dječjim vrtićima“ koji smo izdali u tiskanom i digitalnom obliku. Koordinatorica projekta Tina Hrubi, mag. comm., izradila je bookmarker „Pravila za medijski odgoj“ koji sadrži savjete roditeljima za pravilan medijski odgoj djece autora izv. prof. dr. sc. Igora Kanižaja, bojanku „Moji mediji“ za djecu, te kao završno događanje organizirala i održala okrugli stol „Ekrani i djeca predškolske dobi“ koji je okupio čak 301 sudionika.

U drugoj se godini projektom posvećujemo velikogoričkim osnovnim školama u cilju prevencije neprihvatljivog ponašanja u virtualnom svijetu i smanjenja broja slučajeva elektroničkog nasilja, te ovisnosti o videoigrama i novim medijima. Glavne aktivnosti druge godine su izrada kurikula medijskog obrazovanja za osnovne škole, te edukacije za učenike, pa je tako koordinatorica za sad održala predavanja za učenike u OŠ Šćitarjevo i OŠ Eugena Kumičića, a predviđena su i video predavanja i webinari za učenike ostalih osnovnih škola u Velikoj Gorici. U svrhu prikupljanja informacija o vrsti i količini podučavanja o medijima i medijskoj pismenosti, osmislila je i među svim osnovnim školama u Velikoj Gorici provela anketni upitnik „Podučavanje o medijima u osnovnim školama Velike Gorice“ čiji rezultati prof. dr. sc. Danijelu Labašu, izv. prof. dr. sc. Igoru Kanižaju i doc. dr. sc. Lani Ciboci Perša sada služe kao polazište za izradu navedenog kurikula.

Pratite nas i dalje za sve novosti o projektu!