Prva digitalna platforma u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga, stranica projekta UHO – Utočište hrabrih online, u svojoj je prvoj fazi rada zaprimila preko 500 upita žrtava elektroničkog nasilja.

 

 

Što je UHO?

Digitalna platforma uho.osiguranonline.hr (sada uho.dkmk.hr) predstavlja nastavak višegodišnje suradnje Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Wiener osiguranja u području prevencije elektroničkog nasilja. Osmišljena je kao #nohate zona na kojoj djeca i mladi mogu iznijeti svoj problem vezan za elektroničko nasilje i dobiti savjet stručnjaka Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) koje čine prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, doc. dr. sc. Lana Ciboci, te magistre komunikologije Katarina Blažina Mukavec i Tina Hrubi. Upiti koji traže psihološku pomoć prosljeđuju se Hrabrom telefonu koji je također partner na projektu.

Korisnici platforme upit mogu poslati privatno, pa će savjet dobiti putem e-pošte, ili javno, pri čemu će se upit korisnika i savjet stručnjaka objaviti na platformi u „Zoni savjeta“. U oba slučaja identitet korisnika ostaje tajan, te se korisnik potpisuje samo željenim nadimkom.

Rezultati prve faze projekta

Tijekom prve faze projekta, odnosno od 15. rujna do 15. prosinca 2019. godine, djecu i mlade su o postojanju platforme informirali YouTuberi i influenceri Bernardo Brenzi, Dennis Domian, Maša Zibar i Veronika Rosandić, te ih pozivali da se pošalju upit u slučaju da trebaju savjet vezan za cyberbulling, a potom su uz pomoć stručnjaka iz DKMK-a odgovarali na njihova pitanja. Pri slanju upita korisnici su mogli odabrati YouTubera čiji savjet žele čuti ili izravan savjet stručnjaka.

U navedenom je kvartalu pristiglo preko 500 poruka, od čega je bilo ukupno 470 upita, od čega ih je čak 88,09% bilo privatno, a svega 11,91% javno. Očigledno se većina djece i mladih, iako anonimno, svejedno ustručava javno govoriti o problemu cyberbullinga, stoga se pokazalo odličnim što je platforma ponudila opciju privatnog slanja upita.

 

 

Grafikon 1. Vidljivost upita (N=470)

 

Od ukupnog broja upita, čak 75,27% upita poslale su osobe ženskog spola, a 24,73% osobe muškog spola. Za jedan upit nije poznato kojeg je spola osoba koja ga je poslala.

 

Grafikon 2. Spol korisnika platforme (N=469)

Što se tiče dobi korisnika platforme, najviše, gotovo petinu (19,15%) upita, poslali su trinaestogodišnjaci, a u stopu ih slijede dvanaestogodišnjaci sa 17,45% upita i četrnaestogodišnjaci čiji upiti čine 16,38% ukupnog broja upita. S obzirom na to da stvarnu dob korisnika platforme zbog njihove anonimnosti nije moguće potvrditi, valja napomenuti kako postoji mogućnost da su u nekim upitima korisnici namjerno napisali dob koja ne odgovara njihovoj stvarnoj dobi.

 

Grafikon 3. Dob korisnika platforme (N=470)

 

Rezultati o dobi žrtava elektroničkog nasilja izuzetno su zanimljivi budući da je prvo sveobuhvatno nacionalno istraživanje „EU Kids Online“ o medijskim navikama djece na internetu u Hrvatskoj provedeno 2017. godine pokazalo da su elektroničkom nasilju više izložena starija – 6,4% djece u dobi od 12 do 14 godina i 11,8% djece u dobi od 15 do 17 godina, nego mlađa djeca – 4% u dobi od 9 do 11 godina (hrkids.online, 2020.). Moguće je da se razlog ovom odstupanju krije u tome da navedene YouTubere, kojima je većina korisnika slala upite, prati nešto mlađa populacija.

Kada govorimo o mjestu stanovanja korisnika platforme UHO u prvoj fazi njezina rada, po jezicima i narječjima kojima su pisani možemo zaključiti da su upiti pristizali iz čitave Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja (Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije).

Tematika upita, odnosno vrste elektroničkog nasilja zbog kojih su se djeca i mladi javljali bile su svekolike, ali najviše se isticao sexting i s njime povezane ucjene i prijetnje kod opće ženske populacije, te vrijeđanje i omalovažavanje na internetu kod mlađe muške populacije.

Javno dostupne upite možete pročitati na platformi UHO – Utočište hrabrih online, a ovdje izdvajamo neke od njih:

„Jedan lik mi se je javio na Instagram da me voli i da želi da se slikam gola, ja sam rekla ne i blokirala ga, no nekako se je opet javio i prijavila sam ga, no ništa ne znači i sada mi je počeo prijetiti tako što je rekao da zna gdje živim i da će mi doći kući i ubit me.“, Laura (15 godina)

„Nemam snap, a pokazao mi je prijatelj iz druge smjene da drugi iz mog razreda stalno stavljaju memove o meni i ismijavaju me. Ako i reportam preko njega, ništa se neće dogoditi, ne znam što da radim. Uživo se još prave ok, ali na snapu i tko zna gdje još su užasni.“, Johnny001 (14 godina)

„Jedan lik mi prijeti da će mi hakirati instagram ako mu se ne slikam gola i da će ga prije hakirati ako ga blokiram ili prijavim nekom, ne znam šta da radim?“, Veliki problem 51662 (12 godina)

„Slala sam bivšem golu sliku i sad žalim, nakon 3 mjeseca od toga me zove i prijeti, ja kući plačem kad me zove jer se bojim… Htjela sam ga blokirati, ali se bojim. Što da napravim? Bojim se… žao mi je što sam takvu glupost napravila…”, Stvarno sam budala… (13 godina)

„Bok Arčer, tvoj sam veliki fan i želim jednog dana biti kao ti streamanje igrica. Problem nisam baš dobar i stalno me vrijeđaju ostali u chatu kad igramo. Isključivao sam chat, ali onda mi fali druženje. Pomogni mi.“, Niko (13 godina)

 

 

 

Projekt UHO se nastavlja, a o drugoj fazi možete pročitati više ovdje.