Prvi newsletter projekta SMaRT EU, u kojem je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu ponosni partner, objavljen je i dostupan na poveznici

S ciljem borbe protiv dezinformacija te u svrhu međugeneracijskog učenja o društvenim medijima, provoditelji projekta SMaRT EU, između ostalog, pripremaju korisne materijale, prezentacije i medijske sadržaje koje newsletterom šalju svim građanima zainteresiranima za medijsku edukaciju

“Informiranje i znanje nikada nisu bili vredniji nego što su danas. Ali isto tako nikada nisu bili opasniji za građanstvo nego što su danas. To znači da je važno proučavati i osvrnuti se na digitalno okruženje u kojem djelujemo te raspravljati o dezinformacijama i njihovim opasnostima.”, stoji u uvodu prvog newslettera. 

Prvo izdanje donosi informacije o ciljevima projekta, dosad ostvarenim aktivnostima i aktivnostima koje slijede, te dva zanimljiva intervjua; s prof. Julianom McDougallom koji govori o lažnim vijestima i medijskim istraživanjima koji svjedoče važnosti medijske pismenosti u borbi građana protiv dezinformacija, te s prof. Eugène Loosom koji se osvrnuo na međugeneracijsko korištenje tehnologije te utjecaj digitalizacije usluga uzrokovane pandemijom na život osoba treće životne dobi.

Pretplatom na newsletter projekta zainteresirani će građani imati direktan pristup svim objavljenim edukativnim sadržajima, videomaterijalima, radionicama i  dokumentima, a imat će i priliku svojim prijedlozima i novim materijalima doprinijeti projektu te nadopuniti repozitorij medijskih sadržaja. 

Podsjećamo, SMaRT EU – Social Media Resilience Toolkit (Alat za kritičko vrednovanje društvenih mreža) naziv je projekta čija je provedba započela u listopadu 2020. godine, a čiji smo ponosni partneri uz nositelja projekta; COFAC – Portugal, te partnere PONTY – Španjolska, IMEC – Belgija, TARTU-Ulikool – Estonija i ERYCA – Luksemburg. Projekt sufinancira Europska Unija DG CONNECT, a u Hrvatskoj Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske, kroz Ured za udruge.

Projekt SMaRT EU – Social Media Resilience Toolkit obuhvaća radionice za srednjoškolce, učitelje i umirovljenike, u sklopu kojih razvijamo aktivnosti  koje će potaknuti međugeneracijsku suradnju koristeći društvene medije.

Newsletter u cijelosti možete preuzeti ovdje: https://mailchi.mp/5137ac3f6846/smart-eu-newsletter-1-may-21