U sklopu TeaMLit projekta pokrenuta je mreža edukatora odgojno-obrazovnih djelatnika u području medijske pismenosti na razini Europe. Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu voditelj je mreže koja je u prvih 6 mjeseci okupila 59 edukatora iz 14 zemalja. 

Članovi TeaMLit mreže sudjeluju na redovitim sastancima koji se održavaju svaka dva mjeseca. Tijekom prvih nekoliko sastanaka članovi mreže istaknuli su mogućnosti, nedostatke i izazove u području edukacije iz medijske pismenosti kako bi dali temelj za kreiranje pet obrazovnih modula namijenjenih edukatorima odgojno-obrazovnih djelatnika. Moduli će biti kreirani do lipnja 2024. godine. Članovi mreže imaju pristup i repozitoriju primjera dobrih praksi obrazovnih programa iz područja medijske pismenosti diljem Europe.

U suradnji s Media & Learning Association, Heidelberg School of Education, Mediawijsom, Dublin City University Institute for Future Media, Democracy and Society te Finnish Society on Media Education identificirali smo niz različitih praksi kroz koje se učiteljima pomaže da poboljšaju vlastitu medijsku pismenost. Oni uključuju radionice, tečajeve, radne materijale i druge formate kreirane s ciljem motiviranja i poticanja odgojno-obrazovnih djelatnika za sudjelovanje u takvom učenju.

Članovima TeaMLit mreže do sada su predstavljena četiri primjera dobre prakse na temu medijske pismenosti iz Njemačke, Irske, Finske i Hrvatske. Tijekom idućih sastanaka bit će predstavljeno još šest edukativnih programa te će članovi TeaMLit mreže testirati predstavljene programe u radu s odgojno-obrazovnim djelatnicima u svojim sredinama diljem Europe. U tom procesu mentorirat će ih kreatori obrazovnih programa, a nakon testiranja istih podijelit će iskustva s članovima TeaMLit mreže.

TeaMLit mreža

  • Pruža smjernice, resurse i podršku u medijskoj pismenosti za edukatore odgojno-obrazovnih djelatnika na razini Europe.
  • U središtu TeaMLit mreže sami su edukatori stručnih suradnika i učitelja. Ponekad su to iskusni učitelji koji su zainteresirani za medijsku pismenost i uglavnom su samouki. U drugim situacijama oni su medijski stručnjaci, uključujući novinare i knjižničare, koji su pozvani da djeluju u ovom području obrazovanja gdje postoje velike potrebe.
  • Članovi TeaMLit mreže razmjenjuju ​​iskustva, znanja i resurse te identificiraju prilike za suradnju.

.