Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu postiglo je još jedan veliki uspjeh i osvojilo natječaj UNIQA osiguranja. Na natječaj “Radost života” prijavilo se čak 620 hvalevrijednih projekata, a žiri je morao odabrati samo njih 12. DKMK je prijavio projekt “Klikni s nama za sigurniji internet” koji je osvojio glasove žirija te značajnu potporu UNIQA osiguranja. Cilj projekta je odgovoriti na rastuću potrebu za medijskom pismenošću i medijskim opismenjavanjem djece koja nije obuhvaćena formalnim obrazovanjem.

 

Projekt “Klikni s nama za sigurniji internet” namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola. DKMK će projekt provesti u 10 hrvatskih županija, a planiramo obuhvatiti čak 500 učenika. Cilj je specijaliziranim radionicama medijske pismenosti kod učenika razviti kritičko mišljenje o sadržajima koji im se nude. Naglasak u radionicama će biti sadržaji koji se nude na planetarno popularnim društvenim mrežama – Instagramu i YouTubeu. S učenicima planiramo proći kroz primjere pozitivnih i negativnih aspekata novih medija i društvenih mreža. Razgovarat ćemo s njima i o pojavi influencera, odnosno kako oni stvaraju i utječu na sadržaj društvenih mreža. Važan dio projekta bit će i edukativna kampanja na našim profilima na društvenim mrežama. Putem njih, potaknut ćemo učenike da dijele svoja pozitivna i negativna iskustva te tako pomognu ostalima da izbjegnu iste prevare, spriječe e-nasilje i da ih upoznaju s različitim korisnim stranicama i alatima za edukaciju. Ovim projektom želimo potaknuti učenike da šire znanje koje su stekli među svojom obitelji i prijateljima. Projekt se održava od svibnja 2019. do svibnja 2020. godine.

 

UNIQA osiguranje održava projekt “Radost života” već treću godinu za redom. Pozitivan razvoj mladih, poboljšavanje prehrambenih navika djece i promicanje redovite tjelesne aktivnosti, medijska pismenost i učeničko poduzetništvo glavne su teme kojima se bave projekti odabrani na ovogodišnjem natječaju. U prethodne dvije godine kroz program Radost života UNIQA je podržala 50-ak projekata te će zajedno s projektima koje će podržati ove godine donirati više od milijun kuna.