Kad ptica prestane voljeti drugu pticu, ona joj ne kaže: “Odleti sada hiljadu milja daleko da ne bi gledala ravnodušnost kako se gomila u mojim zjenicama!” Jer ptica nije troma kao čovjek; daljina je za nju lepršanje slatke svjetlosti koja raspiruje ljubav. Vesna Parun (Kad ptica prestane voljeti)

Prije jedanaest godina svijet je napustila jedna od najvećih hrvatskih umjetnica, pjesnikinja Vesna Parun. Rođena je 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu, no većinu djetinjstva provela je u Splitu, Šibeniku i Biogradu na Moru. Vesna Parun svojim je osebujnim i izuzetno zanimljivim pjesničkim izrazom, odabirom motiva i raskoši tema plijenila pozornost svih koji su uživali u kvalitetnoj poeziji najpoznatije suvremene hrvatske pjesnikinje. Osim poezije koja je bila njezina prva ljubav, bavila se i pisanjem drame i proze. Od cjelokupnog umjetničkog opusa, objavljeno joj je više od šezdeset knjiga poezije i proze te su joj uprizorena četiri dramska djela. Za svoj rad osvojila je brojne nagrade i priznanja.

Od samih početaka svoga umjetničkog stvaralaštva isticala se skromnošću, ali pred kraj života i samoćom koju je odabrala. Nakon životnih nedaća koje su je zadesile posvetila se isključivo književnosti za koju je živjela cijelim svojim bićem. Sve neprilike učinile su je jačom i iako je nerijetko i sama priznavala da joj je u životu nedostajalo radosti, nikada se nije u potpunosti predala već je kroz svoje tekstove istinski živjela. Ovaj svijet napustila je 25. listopada 2010. u 88. godini života u Stubičkim Toplicama.

U čast njezinom životu i neprocjenjivom doprinosu hrvatskoj književnosti, scenaristi Branko Pejnović i Danilo Šerbedžija završili su dokumentarni film „Ti koja imaš nevinije ruke“ koji je ime dobio po njezinoj najpoznatijoj ljubavnoj pjesmi.

 

 

Autorica:

Leali Osmančević, 25. listopada 2013.

 

Ažurirala:

Ivana Folo, 8. travnja 2021.

 

Fotografija:

http://bit.ly/16v8Hst

 

Izvori:

https://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=11885