Okrugli stol „Ekrani i djeca predškolske dobi“ održao se 18. svibnja 2021. godine putem platforme Zoom kao završni događaj prve godine provedbe projekta „Prevencija, a ne intervencija!“ kojeg naše Društvo provodi uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Velikoj Gorici, a okupio je dionike, odnosno partnere projekta.

 

Sudionice okruglog stola bile su:

Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu / Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment

Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice

Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica

Barbara Miletić, psihologinja DV Žirek, Velika Gorica

Mirela Špičić, odgojiteljica DV Žirek, Velika Gorica

Ružica Brunšek, majka djeteta polaznika DV Žirek, Velika Gorica

Ivana Dubovečak, urednica dječje radio emisije Zvonjalica, City radio, Velika Gorica

 

S fokusom na prevenciju ovisnosti o medijima i medijskim sadržajima kod djece predškolske dobi kao glavnu temu, sudionice su se složile kako su predškolske ustanove, odnosno vrtići, izuzetno vrijedan i važan, ali nedovoljno iskorišten preventivni resurs, te su zaključile kako nema dovoljno programa medijske pismenosti za osnaživanje roditelja, odgojitelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima.

Djeca pozitivno reagiraju na korištenje medijima u vrtićima, a medijski sadržaji koje odgojitelji koriste su dječje pjesmice, digitalne slikovnice, edukativni filmići i igrice, crtani filmovi… Medijski sadržaji koje odgojitelji koriste s djecom u vrtiću moraju biti unaprijed planirani i tematski vezani za cjelinu koja se usvaja, te bi o njima s djecom trebalo razgovarati.

Sve su se sudionice suglasile kako svijest o važnosti medijskog opismenjavanja djece predškolske dobi nije dovoljno visoka, te da je pravovremena edukacija ključna za razvoj kritičkog mišljenja djece prema medijskom sadržaju i vremenu kojeg provode koristeći medije jer se time smanjuje vjerojatnost kasnijih neželjenih posljedica korištenja medija poput stvaranja ovisnosti o medijima i medijskim sadržajima.